ΚΥΠΡΟΣ

ΔΕΑ: Η Τουρκία να ενημερώσει για το χώρο επαναταφής οστών

ΔΕΑ: Η Τουρκία να ενημερώσει για το χώρο επαναταφής οστών

Η Τουρκία, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, θα πρέπει να πληροφορήσει τη ΔΕΑ για το χώρο όπου ξανατάφηκαν τα οστά, πού μετακινήθηκαν από τον τουρκικό στρατό, από τους αρχικούς χώρους ταφής των αγνοουμένων της Άσσιας και των άλλων περιοχών, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» για τα προβλήματα που εντοπίστηκαν σε οστά που παραδόθηκαν από τη ΔΕΑ στην οικογένεια του αγνοούμενου Φορή Γεώργιου, από την κατεχόμενη Άσσια.

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε τη "συμπαράσταση και τη συμπάθεια της Κυβέρνησης προς την οικογένεια του αγνοούμενου για τη νέα δοκιμασία που αντιμετωπίζει", σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θεωρεί "επιτακτική την ανάγκη στήριξης της οικογένειας στις δύσκολες αυτές στιγμές και οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή".

Όσον αφορά τα προβλήματα που εντοπίστηκαν, είπε, μετά από ενέργειες της ίδιας της οικογένειας, "θεωρούμε ότι θα πρέπει να τύχουν άμεσης και αποτελεσματικής διερεύνησης από τη ΔΕΑ, ώστε να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις προς την οικογένεια. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνουμε το σημερινό ανακοινωθέν της ΔΕΑ, στο οποίο αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει, σε συνεργασία με την οικογένεια, στη διερεύνηση της υπόθεσης".

Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται και ο επιπρόσθετος πόνος και η αγωνία που επωμίζονται οι οικογένειες "οφείλονται στην εγκληματική επέμβαση των κατοχικών δυνάμεων στο χώρο ταφής και στη μετακίνηση και απόκρυψη των οστών".

Καταλήγοντας, ο κ. Φωτίου είπε ότι "ενόψει και του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούμε όπως η Τουρκία, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, πληροφορήσει τη ΔΕΑ για το χώρο όπου επανατάφηκαν τα οστά, πού μετακινήθηκαν από τον τουρκικό στρατό, από τους αρχικούς χώρους ταφής των αγνοουμένων της Άσσιας και των άλλων περιοχών. Μόνο με τον τρόπο αυτό οι οικογένειες των αγνοουμένων θα πληροφορηθούν πειστικά και έγκυρα για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις