ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Δεν τίθεται θέμα απευθείας εμπορίου με τα Κατεχόμενα

Κύπρος: Δεν τίθεται θέμα απευθείας εμπορίου με τα Κατεχόμενα

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αναμένει να τεθεί «στο σύντομο μέλλον» θέμα απευθείας εμπορίου με τις κατεχόμενες περιοχές, μετά την πρόσφατη ανακίνηση του θέματος από την τουρκοκυπριακή πλευρά και κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στις επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες.«Η εκτίμησή μας είναι πως δεν πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στο θέμα αυτό στο σύντομο μέλλον», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς. «Ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης τόνισε ότι για το ζήτημα υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές γνωματεύσεις τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε ο εκπρόσωπος.

Περαιτέρω ανέφερε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να υπάρξει κίνηση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία να είναι εκτός νομιμότητας ή χωρίς την συγκατάθεση και την ενεργό εμπλοκή της Λευκωσίας.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι στις επαφές του ο κ. Αναστασιάδης επανέφερε και το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή εμπορίου μέσω του λιμανιού της πόλης, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε στις Βρυξέλλες σύντομες συναντήσεις με την Καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας, τους Πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ιταλίας, καθώς και με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την οικονομία.

Σχετικές ειδήσεις