ΚΥΠΡΟΣ

Έγκριση νομοσχεδίου αφερεγγυότητας

Έγκριση νομοσχεδίου αφερεγγυότητας

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε σήμερα (6/3/2015) το 5ο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας, που αφορά την αφερεγγυότητα φυσικών προσώπων και τη διαγραφή χρεών, καθώς και το νόμο που διέπει τις δημοπρασίες.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή σήμερα, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο θα τύχει της έγκρισης από την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τονίζοντας ταυτόχρονα πως το νομοσχέδιο διασφαλίζει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, το πρώτο νομοσχέδιο, που αφορά τον περί αφερεγγυότητας νόμο, θεσμοθετεί δύο νέους μηχανισμούς σε σχέση οφειλές φυσικών προσώπων.

Πρόκειται για τα σχέδια αποπληρωμής μέσω των οποίων θα επιτυγχάνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις αναδιάρθρωση χρέους φυσικών προσώπων, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των πιστωτών και να διατηρηθεί, όπου είναι εφικτό, η κύρια κατοικία.

Ο δεύτερος μηχανισμός αφορά την απαλλαγή οφειλών, όπου μέσω σχετικών δικαστικών διαταγμάτων αναμένεται να δίνεται ανακούφιση σε χρεώστες με μικρά ανεξασφάλιστα χρέη συνολικού ύψους €15.000, οι οποίοι δεν έχουν ούτε διαθέσιμο εισόδημα, ούτε περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην αποπληρωμή του χρέους τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά τον περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων νόμο, που καθορίζει όλα τα σχετικά που αφορούν τους δημοπρασίες.

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θεωρεί πως τα νομοσχέδια αυτά θα εξασφαλίσουν τη συναίνεση της Βουλής, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «ευελπιστούμε ότι θα εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως το νομοσχέδιο είναι δίκαιο απέναντι και στους εγγυητές, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε λέγοντας «φυσικά και αυτός ήταν ο στόχος της Κυβέρνησης».

Ερωτηθείς αν το νομοσχέδιο έτυχε της έγκρισης των δανειστών, ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση εδώ και καιρό βρισκόταν σε συζητήσεις τόσο με την τα κοινοβουλευτικά κόμματα όσο και με την Τρόικα για να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα επιλύει ένα πρόβλημα και την ίδια στιγμή θα εξασφαλίσουν όλους όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις