ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η χώρα δεν έχει ανάγκη νέο πακέτο χρηματοδότησης

Κύπρος: Η χώρα δεν έχει ανάγκη νέο πακέτο χρηματοδότησης

Η Κύπρος δεν θα έχει τελικά ανάγκη το σύνολο των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης, διότι η οικονομία της ανακάπτει ταχύτερα από το προβλεπόμενο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Η οικονομία ανακάμπτει. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ύφεση, αλλά κάθε τρίμηνο υπάρχει βελτίωση, είπε προβλέποντας ότι εντός του 2015 θα υπάρξει επιστροφή σε μία πολύ χαμηλή ανάπτυξη.

Στο χείλος της χρεοκοπίας εξαιτίας της ευρείας έκθεσης των τραπεζών της στο ελληνικό χρέος, η Κύπρος δέχθηκε τη νύκτα της 15ης προς 16η Μαρτίου 2013 πρόταση για σχέδιο διάσωσης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπό τον όρο εφαρμογής δρακόντειων μέτρων λιτότητας και κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων, ένα πρωτοφανές μέτρο που προκάλεσε σοκ στη χώρα.

Προς το παρόν, η Κύπρος έχει λάβει λίγο περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ από την τρόικα, δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης. 'Εχουμε κάνει σημαντική πρόοδο σε όλους του τομείς. Η ανεργία έχει αρχίσει να πέφτει, τα δημοσιονομικά βρίσκονται υπό έλεγχο, με ένα πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, δύο χρόνια πριν από το προβλεπόμενο, ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και νέα κεφάλαια φθάνουν, είπε.

Κατά συνέπεια, εκτιμά ο υπουργός, η χώρα δεν θα έχει ανάγκη και τα 10 δισεκατομμύρια τα οποία περιλαμβάνονται στο πακέτο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Περιμένουμε ότι δεν θα έχουμε ανάγκη το σύνολο του ποσού, κυρίως εξαιτίας της ταχύτερης από το προβλεπόμενο ανάκαμψης των τραπεζών, εξήγησε, χωρίς να προσδιορίσει το τελικό ποσόν και εν αναμονή της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

Η καταβολή της βοήθειας έχει διακοπεί από όταν το κυπριακό κοινοβούλιο μπλόκαρε νόμο για τις κατασχέσεις ακινήτων, θεωρώντας αναγκαία τη θέσπιση καθεστώτος για μεγαλύτερη προστασία των ιδιωτών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης. Η εφαρμογή του νόμου αυτού αποτελεί απαίτηση των διεθνών πιστωτών της Κύπρου, οι οποίοι θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από το κόκκινα δάνεια, που αποτελούν το 50% των δανείων των κυπριακών τραπεζών. Ο Χάρης Γεωργιάδης ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει για να διευθετήσει το θέμα εντός των προσεχών εβδομάδων, ώστε να επιτραπεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σχετικές ειδήσεις