ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, μετά από 41 χρόνια στον Άγιο Μάμα

Κύπρος: Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, μετά από 41 χρόνια στον Άγιο Μάμα

Κρατώντας βάια φοινίκων και κλάδους ελιάς, εκτοπισμένοι Μορφίτες εκκλησιάστηκαν σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, για πρώτη φορά έπειτα από 41 χρόνια, στον ναό του Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη κωμόπολή τους.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος. Απόγονοι των ακριτών οι Μορφίτες ονομάζουν επίσης τη σημερινή «Κυριακή της ελιάς» και κάθε χρόνο μέχρι το 1974 στον Άγιο Μάμα γινόταν μεγάλο πανηγύρι, το οποίο συγκέντρωνε κόσμο από όλη την Κύπρο.

Λίγο πριν από το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε πέριξ του ναού λιτανεία της εικόνας της Βαϊοφόρου, στην οποία ο Χριστός εικονίζεται «καθήμενος επί πώλου όνου», ενώ εισερχόταν προ του πάθους του στα Ιεροσόλυμα. Επίσης, λιτανεύτηκε η εικόνα του Χρυσοσώτηρα από την κατεχόμενη Ακανθού. Απέναντι από τη δυτική πύλη του ναού ο μητροπολίτης Νεόφυτος, ανάγνωσε το Ευαγγέλιο. Στην συνέχεια όλοι εισήλθαν στον ναό, όπου έγινε η απόλυση της Θείας Λειτουργίας.

Σε ομιλία του ο κ. Νεόφυτος ανέφερε: «Αυτό που ζούμε εδώ, αυτή την ευλογημένη ώρα, είναι τα προεόρτια της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, αλλά και τα προεόρτια της Αναστάσεως της Μόρφου και της Κύπρου. Για να ονομάσουν οι πρόγονοί μας, οι απόγονοι των ακριτών, τη σημερινή μέρα «Κυριακή της ελιάς», σημαίνει, επισήμανε ο μητροπολίτης, ότι αισθάνονταν πως όπου υπάρχει Χριστός, υπάρχουν άνθρωποι της ειρήνης ωφέλιμοι σε όλους. «Έτσι, και εμείς πρέπει να είμεθα άνθρωποι της ειρήνης», κατέληξε ο κ. Νεόφυτος.

Στον ναό του Αγίου Μάμα προσήλθε και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάντσι. Αφού προσκύνησε τη λάρνακα του Αγίου, που βρίσκεται στο αριστερό κλίτος του ναού, ο μητροπολίτης Μόρφου του ανέφερε ότι, σύμφωνα με την παράδοση, στα τέλη του δωδέκατου αιώνα, αυτή (η λάρνακα) με το λείψανο του Αγίου ρίχτηκε στη θάλασσα από τη Μικρά Ασία και τα κύματα την έφεραν στην Κύπρο. Το λείψανο κλάπηκε κατά τις σταυροφορίες, αλλά από τη λάρνακα αναβλύζει μύρο.

Σχετικές ειδήσεις