ΚΥΠΡΟΣ

Αποκάλυψη δωροδοκίας του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην Κύπρο

Αποκάλυψη δωροδοκίας του  Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην Κύπρο

Καταπέλτης κατά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα είναι η έκθεση που ετοίμασε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής Παναγιώτης Καλλής αναφορικά με τους ισχυρισμούς για δωροδοκία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα από το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή Παναγιώτη Καλλή, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου διέπραξε το αδίκημα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, καθώς και δωροδοκία.

Πρόκειται για την υπόθεση συμψηφισμού των δανείων του κ.Ερωτοκρίτου και σύμφωνα με την έκθεση που ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, υπήρξε συναλλαγή του δικηγορικού Γραφείου και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, έναντι κάποιου ανταλλάγματος.

Διαβάζοντας το αποτέλεσμα της έρευνας του κ.Καλλή, ο Κώστας Κληρίδης είπε ότι η νομική υπηρεσία εξετάζει τα επόμενα της βήματα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, δεν υπάρχει πρόνοια η οποία προβλέπει ότι πρέπει να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου.
Εμπλεκόμενος στο κατηγορητήριο όταν ενδεχομένως θα διεξαχθεί η ποινική έρευνα, δεν θα βρίσκεται μόνο ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

Τα όσα δήλωσε ο Κώστας Κληρίδης
- Δεν είναι αναγκαίο να δημοσιοποιηθεί η έρευνα του Παναγιώτη Καλλή. Όμως λόγω απαίτησης από όλες τις πλευρές ο κ.Κληρίδης θα κοινοποιήσει όπως είπε τα κύρια σημεία της έκθεσης.

- Σύμφωνα με την έκθεση του Παναγιώτη Καλλή, υπάρχει ποινικό αδίκημα δεκασμού δημόσιου λειτουργού από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.
- Σύμφωνα με την έκθεση του Παναγιώτη Καλλή, η μη εμφάνιση του Δικηγορικού Γραφείου Νεοκλέους στην υπόθεση του συμψηφισμού των δανείων του κ.Ερωτοκρίτου, ήταν μετά από συναλλαγή του δικηγορικού Γραφείου και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, έναντι κάποιου ανταλλάγματος.
- Δεν υπάρχει θέμα σύλληψης του κ.Ερωτοκρίτου.
- Δεν υπάρχει πρόνοια η οποία προβλέπει ότι πρέπει να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ο τρόπος αντίδρασης επαφίεται στον ίδιο τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου.
- Σε ερώτηση αν μπορεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να παύσει τον κ.Ερωτοκρίτου, ο Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι θα εξεταστεί το θέμα.
- Το επόμενο διάστημα θα εξεταστεί ο τρόπος ποινικής δίωξης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.
- Το κείμενο με τα κύρια σημεία το έχει και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.
- Εμπλεκόμενος στο κατηγορητήριο όταν θα διεξαχθεί η ποινική έρευνα, δεν θα βρίσκεται μόνο ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Να σημειωθεί ότι η πολυσέλιδη έκθεση και το ογκώδες μαρτυρικό υλικό παραδόθηκαν στο Γενικό Εισαγγελέα στις 7 Απριλίου. Για την ετοιμασία της έκθεσης ο κ. Καλλή εργάστηκε αμισθί. Η έκθεση, 90 σελίδων, καταγράφει τα συμπεράσματα του Παναγιώτη Καλλή, μετά τη λήψη 27 καταθέσεων και τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού εγγράφων.

Η ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Την ποινική έρευνα διέταξε ο Κώστας Κληρίδης, αφού τη ζήτησε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, μετά από όσα λέχθηκαν για το άτομό του στη Βουλή. Το παραιτηθέν μέλος της ΚΤ, Στέλιος Κοιλιάρης, ισχυρίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ότι η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη τους είχε αναφέρει στο ΔΣ της ΚΤ ότι το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους είχε δωροδοκήσει τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα σε σχέση με την υπόθεση Βγενόπουλου. Ισχυρισμούς, τους οποίους διέψευσε επανειλημμένα η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι, ο ποινικός ανακριτής, ο οποίος δεν θα λάβει αμοιβή για τις υπηρεσίες του, έπιασε δουλειά στις 17 Μαρτίου και μέσα σε 14 εργάσιμες ημέρες ολοκλήρωσε την έρευνα του, παραδίδοντας την έκθεσή του στον Γενικό Εισαγγελέα.

ΠΗΓΗ alfanews.com.

Σχετικές ειδήσεις