ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «Προθέρμανση» για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό

Κύπρος: «Προθέρμανση» για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό

Ως «προθέρμανση» για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, που τοποθετείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός, χαρακτηρίζονται οι χωριστές επαφές με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άϊντε.

Αργά το απόγευμα ο Έσπεν Άϊντε είχε συνάντηση με τον τουρκοκύπριο Μουσταφά Ακιντζί και αύριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Με τον Μουσταφά Ακιντζί θα έχει συνάντηση και την Παρασκευή, ενώ την προσεχή Δευτέρα και οι τρεις θα παρακαθήσουν σε δείπνο. Παράλληλα, ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ θα έχει συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι είναι φανερό πως επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά την ημερομηνία, είπε, θα την καθορίσουν οι δύο ηγέτες. Τόνισε, ότι «ίσως τώρα να είναι η καλύτερη ευκαιρία εδώ και μία δεκαετία για λύση του Κυπριακού».

«Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων», είπε, «έχουν εκφράσει δημοσίως τη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων». Για το θέμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου είπε ότι το αφήνει στις δύο πλευρές, συμβουλεύοντας παράλληλα, να επικεντρωθούν στη συνολική λύση. Οτιδήποτε βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε, είναι καλοδεχούμενο.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι «έχει όραμα για λύση» και αναμένει από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να δείξει αποφασιστικότητα, κατά την έκφρασή του, ώστε να λύσουν το Κυπριακό.

«Ελπίζω ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με τον Νίκο Αναστασιάδη», είπε χαρακτηριστικά ο Μουσταφά Ακιντζί. Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όμως, δεν πρέπει να απορροφήσουν όλο το χρόνο και την προσπάθεια, η οποία, ανέφερε, πρέπει να επικεντρωθεί σε μια συνολική διευθέτηση.

Σχετικές ειδήσεις