ΚΥΠΡΟΣ

Ιστορική συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί στους δρόμους της διχοτομημένης Λευκωσίας (photos)

Ιστορική συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί στους δρόμους της διχοτομημένης Λευκωσίας (photos)

Δεκάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, με θερμά χειροκροτήματα και λουλούδια, συνόδευσαν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, στην περιδιάβαση τους σε δρόμους της διχοτομημένης Λευκωσίας.

Στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, απ΄ όπου πέρασε ο κ. Αναστασιάδης για το κατεχόμενο τμήμα της κυπριακής πρωτεύουσας, ένας Τουρκοκύπριος έπαιζε αριστοτεχνικά ούτι και τραγουδούσε στα τουρκικά και ελληνικά.

Αναστασιάδης και Ακιντζί περπάτησαν πρώτα σε δρομάκια στο κατεχόμενο τμήμα της, εντός των ενετικών τειχών, Λευκωσίας. Συνομίλησαν με καταστηματάρχες, πολίτες και τουρίστες. Η περιδιάβαση κατέληξε στο Buyuk Han, το Μεγάλο Χάνι, όπου ήπιαν καφέ και λεμονάδα.

Όταν πέρασαν στο τμήμα της Λευκωσίας που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης προσέφερε συμβολικά στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ένα κλαδί ελιάς, που ήταν και το έμβλημα της προεκλογικής του εκστρατείας. Περπάτησαν σε τμήμα της οδού Λήδρας και σε δρομάκια γύρω από την πλατεία της εκκλησίας της Φανερωμένης. Σ΄ ένα καφενεδάκι τσίμπησαν κυπριακούς μεζέδες και ήπιαν ζιβανία, το παραδοσιακό κυπριακό ποτό που είναι παρόμοιο με το ούζο. Όταν τσούγκρισαν τα ποτήρια τους, ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Παράλληλα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ασπάστηκαν τους δύο ηγέτες και τους προέτρεψαν να λύσουν το Κυπριακό μακριά από ξένες παρεμβάσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε «στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα. Θέλω να στείλω το ισχυρότερο μήνυμα ότι θα εργαστούμε άοκνα για να βρούμε μια ειρηνική λύση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα που θέλω να διαβιβάσω και στις δύο κοινότητες, ότι είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία (να το πράξουμε) και αυτό είναι το καθήκον μας. Ειρήνη για όλους στο νησί».

Εξάλλου, σε σχόλιο στο λογαριασμό του στο twitter πάνω από φωτογραφία του ίδιου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο κ. Αναστασιάδης έγραψε: «Μαζί διαμορφώνουμε το μέλλον».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε την πεποίθηση πως σήμερα «είναι μια σημαντική μέρα για την Κύπρο». Επιθυμούμε πολύ, είπε, να δώσουμε μήνυμα ελπίδας διότι «μετά από τόσες απογοητεύσεις χρειαζόμαστε αυτή την ελπίδα».

Χαριτολογώντας ο κ. Ακιντζί είπε, από την πλευρά του: «Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι πολύ καλοί στο να τρώνε και να πίνουν. Αλλά όταν πρόκειται για δουλειά, όταν πρόκειται για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν είμαστε τόσο καλοί όσο στο να τρώμε και να πίνουμε. Πρέπει να αποδείξουμε το αντίθετο».

Καταλήγοντας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έστειλε θερμές ευχές στους Ελληνοκυπρίους και τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι και έχουμε την πολιτική βούληση και το κοινό όραμα να δούμε και να επιτύχουμε καλύτερες μέρες για τις νεότερες γενεές μας».

Τον κ. Αναστασιάδη συνόδευαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ο κύριος Ακκιντζί συνοδευόταν από τον κ. Μπαρίς Μπουρτζιού, τον Τουρκοκύπριο δήμαρχο Μεχμέτ Χαρμαντζί και τον διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε με τον πρώην δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη, με τον οποίο στο παρελθόν είχε συνεργαστεί στην εκτέλεση έργων για το καλό των κατοίκων και από τις δύο πλευρές της γραμμής που διχοτομεί την Λευκωσία. Την περιδιάβαση των δύο ηγετών κάλυψαν, εκτός από τα κυπριακά, πολλά διεθνή Μέσα ενημέρωσης.

Σχετικές ειδήσεις