ΚΥΠΡΟΣ

Αισιόδοξος για λύση στο Κυπριακό ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών

Αισιόδοξος για λύση στο Κυπριακό ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών

Την αισιοδοξία του για την προοπτική της λύσης του Κυπριακού εξέφρασε το βράδυ της Πέμπτης (09/07) ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Αϊντε.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Λευκωσία ο κ. Αϊντε είπε ότι οι συνομιλίες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό ειδικά σε επίπεδο διαπραγματευτικών ομάδων.

Τόνισε επίσης ότι μειώνονται οι διαφορές και ότι έχουν αυξηθεί τα σημεία, στα οποία υπάρχει συμφωνία.

Σύμφωνα με τον κύριο Αϊντε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συμφωνούν ότι στο ομόσπονδο κράτος που θα προκύψει από τη λύση θα εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό, ο οποίος θα λειτουργήσει υποστηρικτικά.

Ο κ. Αϊντε χαρακτήρισε κρίσιμο το σημείο της πολιτικής ισότητας σε μία γνήσια ομοσπονδιακή και όχι συνομοσπονδιακή δομή, στην οποία θα υπάρχουν δύο συνιστώντα κρατίδια με ξεκάθαρες εξουσίες.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι νοιώθει έντονα πως η Τουρκία επιθυμεί λύση και πως υποστηρίζει την παρούσα διαδικασία, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα, διεθνούς υφής σε σχέση με την Κύπρο, που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί.

Σχετικές ειδήσεις