ΚΥΠΡΟΣ

Συνάντηση Αναστασιάδη-Γιούνκερ

Συνάντηση Αναστασιάδη-Γιούνκερ

Το Κυπριακό και η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ σε αυτό, καθώς και θέματα της ΕΕ, θα βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στις 16 και 17 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Γιούνκερ θα έχει, μεταξύ άλλων, χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με τους οποίους επίσης θα παρακαθίσει από κοινού σε γεύμα εντός της νεκρής ζώνης στη Λευκωσία.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ ιδιαίτερα σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα συγκυρία στο Κυπριακό και την ημερήσια διάταξη που απασχολεί σήμερα την ΕΕ.

Ανέφερε πως στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Γιούνκερ θα συζητηθούν το Κυπριακό και θέματα που αφορούν την ΕΕ όπως το πρόγραμμα Γιούνκερ, θέματα ενεργειακής πολιτικής και θέματα που αφορούν την οικονομία, καθώς επίσης και τις πολιτικές της ΕΕ στην περιοχή. Πρόσθεσε πως παρόντες στη συνάντηση θα είναι, ανάμεσα σε άλλους, σύμφωνα και με τα θέματα που θα συζητηθούν, οι αρμόδιοι Υπουργοί, δηλαδή Εξωτερικών, Οικονομικών και Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αναμένεται να συζητηθεί το πώς μπορεί να αναπτυχθεί πιο συγκεκριμένα μια ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ. “Είναι σημαντικό πως όλοι αναγνωρίζουν την προστιθέμενη αξία που έχει τόσο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και στην εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης η ενεργότερη εμπλοκή από πλευράς ΕΕ”, σημείωσε. Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα συνεχίσει και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του κυπριακού προβλήματος να είναι μέλος της ΕΕ και είναι σημαντικό να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά εντός της ΕΕ.

Επεσήμανε επίσης το γεγονός πως ο κ. Γιούνκερ, μεταξύ άλλων, θα παρακαθίσει την Πέμπτη σε γεύμα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε εξάλλου πως την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο γεύμα για τον κ. Γιούνκερ, πριν την αναχώρηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου από το νησί.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του, το οποίο ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παρασκευή ο κ. Γιούνκερ θα προσφωνήσει επίσης τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΠΗΓΗ ikypros.com

Σχετικές ειδήσεις