ΚΥΠΡΟΣ

Γιούνκερ: Μπράβο στην Κύπρο για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος

Γιούνκερ: Μπράβο στην Κύπρο για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος

Τα εύσημα απέδωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ -ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο νησί- στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στο λαό της Κύπρου για τη δέσμευσή τους στο πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι οι σκληρές αποφάσεις και η δέσμευση έχουν αποδώσει στην Κύπρο μετά από συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015..

Παράλληλα ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα το λάβουν αυτό υπόψη.

Σε δηλώσεις μετά από συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος Γιούνκερ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα όλων των Ευρωπαίων να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που υπάρχει τώρα για να υπάρξει μια θετική κατάληξη στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Ανέφερε ότι τώρα υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία και δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ. Αν βρεθεί μια λύση, είπε, δεν θα είναι μόνο για το καλό της Κύπρου αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του σε κράτος μέλος της ΕΕ από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής γιατί “νιώθει πολύ κοντά στην Κύπρο”, όπως είπε.

Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον κ. Γιούνκερ για το μεγάλο και γνήσιο ενδιαφέρον του για επανένωση της Κύπρου και τερματισμό της απαράδεκτης διαίρεσης του νησιού.

Ανέφερε ότι η ΕΕ αναμφίβολα αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση και εγγύηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Είπε εξάλλου ότι ο ρόλος της ΕΕ και η πιο ενεργή εμπλοκή και υποστήριξή της στις, υπό την αιγίδα των ΟΗΕ, διαπραγματεύσεις, είναι πολύ μεγάλης σημασίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Γιούνκερ συζήτησαν εκτός από το Κυπριακό, οικονομικά θέματα καθώς και τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.

Πολύ παραγωγική, χαρακτήρισε ο νέος Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Aleem Siddique, τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Αιντε.

Ο κ. Σιντίκ είπε ότι οι δύο είχαν «μια πολύ παραγωγική συνάντηση στο πλαίσιο προγεύματος κατά το οποίο ο κ. Έιντε ενημέρωσε τον Πρόεδρο Γιούνκερ για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες».

Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα που πρέπει να έχει μια λύση η οποία θα συμφωνηθεί και πώς οι αρχές θα ενσωματωθούν σε μια τελική λύση.

Στο "Σπίτι της Συνεργασίας", στη "νεκρή" ζώνη της Λευκωσίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, θα συζητήσει το μεσημέρι στη διάρκεια κοινού γεύματος με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, τρόπους συμβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο για την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όσο και για τη διασφάλιση της μετέπειτα εφαρμογής της.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του προέδρου Juncker στην Κύπρο και θα τον συνοδεύει ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Αύριο, ο Jean Claude Juncker θα απευθυνθεί στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Γιαννάκη Ομήρου, Πρόεδρο της Βουλής και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, τα οποία αντιπροσωπεύονται στη Βουλή.

ΠΗΓΗ sigmalive.com

Σχετικές ειδήσεις