ΚΥΠΡΟΣ

Σάλος με τους Κύπριους αστυνομικούς- Κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα

Σάλος με τους Κύπριους αστυνομικούς- Κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα

Εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο θα κατηγορηθούν για διάπραξη ποινικών αδικημάτων οι δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται στον ξυλοδαρμό πολίτη σε αστυνομικά κρατητήρια της Πόλης Χρυσοχούς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας Ανδρέας Σπυριδάκης, ο οποίος αποκάλυψε την ύπαρξη και άλλων βίντεο που αφορούν άλλες περιπτώσεις κακοποίησης όχι όμως της ίδιας έντασης.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σπυριδάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι “εντός της ημέρας ή το αργότερο μέχρι αύριο θα κατηγορηθούν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί και ο φάκελος θα σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα για να διαβιβαστεί στην εισαγγελία της Αστυνομίας για να προχωρήσει σε ποινική δίωξη”.

Όπως είπε, “αυτό χρειάζεται να γίνει για να καταστεί δυνατόν να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δυο αστυνομικοί”, προσθέτοντας ότι “φυσικά αυτό θα μπορούσε να γίνει από την αρχή αλλά δεν έγινε”.

Ερωτηθείς γιατί δεν τέθηκαν από την αρχή σε διαθεσιμότητα, ο κ. Σπυριδάκης απέδωσε το γεγονός σε “αμέλεια”, προσθέτοντας ότι “δεν βλέπω κάτι το ηθελημένο”. Ανέφερε, επίσης, ότι θα μπορούσε και η Αρχή αλλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η ηγεσία της Αστυνομίας να εισηγηθούν όπως τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δύο αστυνομικοί.
Εκτός Κύπρου οι δύο αστυνομικοί

Επικαλούμενος ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο κ. Σπυριδάκης είπε ότι οι δύο αστυνομικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός Κύπρου. “Έχουν δοθεί οδηγίες στον ποινικό ανακριτή να κατηγορήσει σήμερα τους αστυνομικούς για διάπραξη ποινικών αδικημάτων και να λάβει συμπληρωματικές καταθέσεις από τους ίδιους προκειμένου να προχωρήσει η ποινική διαδικασία”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Σπυριδάκης είπε ότι “ο ποινικός ανακριτής της υπόθεσης στην έκθεση που υπέβαλε στην Αρχή διαπίστωνε τη διάπραξη ποινικού αδικήματος και εισηγείτο την ποινική δίωξη των εμπλεκομένων αστυνομικών και την πειθαρχική δίωξη πέντε άλλων”.

20150820 ksylodarmos video

Παραδέχτηκε επίσης ότι ότι “φαίνεται ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση” στη διερεύνηση του περιστατικού από την Ανεξάρτητη Αρχή, αποδίδοντας την στο τεράστιο σε όγκο μαρτυρικό υλικό που είχε να μελετήσει η Αρχή σε σχέση με την υπόθεση αυτή αλλά και στο μεγάλο αριθμό των υποθέσεων που έχει ενώπιον της η Αρχή και οι οποίες ξεπερνούν τις 250. “Είναι αυτό που είπε και ο Γενικός Εισαγγελέας χθες ότι δυστυχώς είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες” πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι “ετοιμάζεται το κατηγορητήριο και θα σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος στη συνέχεια θα προχωρήσει στη διατύπωση των κατηγοριών για τα συγκεκριμένα αδικήματα και στη ποινική δίωξη των αστυνομικών. Θα σταλεί και στην εισαγγελία της Αστυνομίας για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί”.

Ο κ. Σπυριδάκης είπε ότι το συγκεκριμένο βίντεο βρέθηκε στα χέρια της Αρχής μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τον ποινικό ανακριτή, σημειώνοντας ότι υπάρχουν παρόμοια βίντεο και για άλλες περιπτώσεις κακοποίησης “όχι όμως αυτής της έντασης”.

“Είναι μια πολύ δυσάρεστη και τραγική υπόθεση που προσβάλλει τον πολιτισμό μας και την κυπριακή κοινωνία”, είπε.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου του Συνδέσμου Αστυνομίας ότι ο παραπονούμενος είχε προηγουμένως μαχαιρώσει αστυνομικό, ο κ. Σπυριδάκης είπε ότι “ο κρατούμενος ήταν στο έδαφος και τον χτυπούσαν ανελέητα” και πως “δεν απειλέιτο η ζωή των δύο αστυνομικών” χαρακτηρίζοντας τη δήλωση ως “εκτός τόπου και χρόνου”.

Διερωτήθηκε ταυτόχρονα εάν ο ξυλοδαρμός και η κακοποίηση του πολίτη μέχρι θανάτου ήταν μια εκδικητική πράξη και μια πράξη αντιποίνων, καλώντας τον Πρόεδρο του Συνδέσμου να υπερασπιστεί τα μέλη του “αλλά εκεί που θα πρέπει να πει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη να το πράττει”.

Σχετικές ειδήσεις