ΚΥΠΡΟΣ

Σε απεργία οι Κύπριοι εργαζόμενοι στις Βάσεις

Σε απεργία οι Κύπριοι εργαζόμενοι στις Βάσεις

Οι Κύπριοι εργαζόμενοι στις Βρετανικές Βάσεις είναι από σήμερα σε πενθήμερη αποχή από τις εργασίες τους, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των μισθολογικών απολαβών τους, με βάση νόμο της Βρετανικής Κυβέρνησης, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τις ΒΒ Ακρωτηρίου, εκφράζοντας την αντίθεση τους στις αποκοπές αφού θεωρούν ότι η μονομερής απόφαση των Βρετανών καταργεί τις συμφωνίες και τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν διαχρονικά υπογραφεί μέχρι σήμερα.

Σε δηλώσεις του ο Επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των Συντεχνιών ΣΕΚ-ΠΕΟ για θέματα Βρετανικών Βάσεων, Χρήστος Τζιαπούρας, είπε πως «δεν μπορεί, μονομερώς, η εργοδοτική πλευρά να έρχεται να καταργήσει τις υφιστάμενες συμφωνίες για να παίρνουν οι ίδιοι (οι Βρετανοί εργαζόμενοι) προσαυξήσεις, γιατί έχουν πετύχει οικονομικό όφελος προς τη Μεγάλη Βρετανία, καταργώντας τις υπογραφές τους».

Εμείς, συνέχισε, ζητούμε να σεβαστούν τις υπογραφές τους στις συμφωνίες που υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη Πέμπτη η διαμαρτυρία θα μεταφερθεί στην Υπάτη Αρμοστεία, στη Λευκωσία, όπου θα επιδοθεί σχετικό υπόμνημα στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή.

Ο κ.Τζιαπούρας κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως θέσει το θέμα κατά τη συνάντηση του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό αλλά και τους βουλευτές να βοηθήσουν ώστε οι Βρετανοί να σεβαστούν τις διαχρονικές συμφωνίες «για χίλιες οικογένειες που έχουν προγραμματίσει τις ζωές τους με βάση αυτά τα δεδουλευμένα».

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΒΒ Sean Tally ανέφερε πως είναι δικαίωμα κάθε εργαζομένου να διαμαρτύρεται σε ειρηνικά και κόσμια πλαίσια όπως έγινε σήμερα και υποστήριξε πως οι αποκοπές στους μισθούς ήταν αναγκαίες μετά τη μείωση στον προϋπολογισμό ύψους 3,7 εκατομμυρίων στερλινών, από το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

«Οι περισσότερες περικοπές έγιναν με άλλους τρόπους, ωστόσο παρέμεινε ένα ποσό της τάξης του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, που δυστυχώς για να καλυφθεί θα έπρεπε να γίνουν μειώσεις μισθών του προσωπικού», είπε ο κ. Tally.

Οι αποκοπές αυτές, συνέχισε, θα είναι κλιμακωτές και τόνισε πως προσπάθεια είναι να προστατευθούν οι χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι και γι αυτό θα γίνουν αποκοπές μόνο σε όσους λαμβάνουν μεικτές απολαβές πέραν των 1,500 ευρώ το μήνα.

«Εάν κάποιος αμείβεται με 3,000 ευρώ το μήνα, η μείωση στο μισθό του θα είναι περί τα 196 ευρώ», εξήγησε και εξέφρασε την εκτίμηση πως οι όροι εργοδότησης του ντόπιου προσωπικού παραμένουν «γενναιόδωροι», υπενθυμίζοντας πως εργάζονται μέχρι τις 13:30 και συνεχίζουν να λαμβάνουν τον 13ο μισθό.

Ο Sean Tally ξεκαθάρισε τέλος πως οι Βάσεις δεν διαπραγματεύονται μείωση του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν, αλλά είναι έτοιμες για διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά στον τρόπο εξοικονόμησης αυτών των χρημάτων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις