ΚΥΠΡΟΣ

Υπουργικό συμβούλιο Κύπρου: Χωρίς νέους φόρους το 2016

Υπουργικό συμβούλιο Κύπρου: Χωρίς νέους φόρους το 2016

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016. Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών κατά 5%, ωστόσο η προσπάθεια για συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών πρέπει να συνεχιστεί, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι είναι ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, σημειώνοντας πως έχει περιοριστεί πλήρως το έλλειμμα και υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα, νέους φόρους ή νέες επιβαρύνσεις.

«Έχουμε περιορίσει πλήρως το έλλειμμα αλλά το σημαντικό είναι πως αυτή η πολύ θετική εξέλιξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης προκύπτει χωρίς καμιά ανάγκη για νέα μέτρα, νέους φόρους ή νέες επιβαρύνσεις. Αντίθετα στα πλαίσια των δυνατοτήτων υπάρχει μια αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες, κυρίως μια αύξηση 5% των αναπτυξιακών δαπανών. Θεωρώ ως πολύ σημαντικό την επίτευξη αυτού του στόχου που συνδυάζει τη δημοσιονομική εξυγίανση, τον περιορισμό των ελλειμμάτων που επιβάρυναν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με τη δυνατότητα πλέον στήριξης, περαιτέρω ώθησης της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας» είπε ο Υπουργός.

Εκτιμούμε, συνέχισε, «πως το 2015 θα καταγράψει ένα αρκετά ικανοποιητικό θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω μας οριστικά την ύφεση, και αυτή την πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης θα στηρίξουμε και για το 2016».

Ερωτηθείς αν υπάρχει δυνατότητα για χαλάρωση και φοροελαφρύνσεις, ο Υπουργός τόνισε πως «η προσπάθεια και η συνέπεια μας δεν πρέπει να χαλαρώσει, ούτε και μετά από λίγους μήνες όταν θα έχουμε ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Επιδιώκουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά το σημαντικό είναι πως πετυχαίνουμε αυτούς τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χωρίς την ανάγκη πρόσθετων μέτρων και επιβαρύνσεων, αλλά αντιθέτως ευθυγραμμίζοντας την πορεία των δημοσίων οικονομικών με την πορεία της πραγματικής οικονομίας έχουμε κάποια στοχευμένη αύξηση των δαπανών, κυρίως των αναπτυξιακών».

Ανέφερε ακόμα ότι για το ζήτημα της φορολογίας η Κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει το περασμένο καλοκαίρι και έχουν στο μεγαλύτερο μέρος του εγκριθεί κάποια φορολογικά κίνητρα που ενθαρρύνουν την επενδυτική δραστηριότητα και τις επενδύσεις.

Υπέδειξε επίσης ότι στο ζήτημα της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας έγινε εισήγηση για αύξηση της έκπτωσης με τρόπο λελογισμένο και σταδιακό.

«Συνεπώς αυτός είναι ο τρόπος. Με προσεκτικές κινήσεις στο ζήτημα της φορολογίας, χωρίς αμφιβολία και εκτός συζήτησης η όποια αύξηση στη φορολογία που θα επιβάρυνε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά αντιθέτως σταδιακά και προσεκτικά βήματα, ελαφρύνσεις των φορολογικών βαρών χωρίς αυτό να ισοδυναμεί με γενικότερη χαλάρωση της προσπάθειας ή της συνετής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών» επεσήμανε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Υπέδειξε ακόμα ότι οι στόχοι της Κυβέρνησης και της οικονομικής πολιτικής είναι πολλαπλοί. «Πρώτα απ' όλα αυτή την ανάπτυξη που έχουμε πλέον επανακτήσει θέλουμε να την εδραιώσουμε να την καταστήσουμε βιώσιμη και να την ενισχύσουμε. Η ανάπτυξη τελικά είναι αυτή που θα επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο τόπος μας, όπως είναι η υψηλή ανεργία, αλλά και το ψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε ο Υπουργός.

Παράλληλα, ανέφερε, στόχος είναι μέσα από την αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία να αποκατασταθεί με τρόπο οριστικό και διατηρήσιμο η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

«Να μην έχουμε δηλαδή ανάγκη προγραμμάτων στήριξης, να θέσουμε εκτός συζήτησης την όποια ανάγκη υπαγωγής σε δεύτερο μνημόνιο, αλλά αντιθέτως σε λίγους μήνες να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια, και χωρίς αμφιβολία βασικότερη επιδίωξη που υπηρετεί όλους αυτούς τους στόχους, δηλαδή, της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας μιας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης είναι οι μεταρρυθμίσεις» είπε ο Υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι ήδη η Κυβέρνηση έχει θέσει ενώπιον της Βουλής μια σειρά από πολύ σημαντικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια και «με αυτό τον τρόπο και με τον ίδιο ρυθμό, δηλαδή, αποφασιστικής προώθησης μεταρρυθμίσεων, θετικών αλλαγών και εκσυγχρονιστικών τομών είναι που θα συνεχίσουμε» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι η ημερομηνία ολοκλήρωσης του μνημονίου είναι αρχές του 2016, αλλά χωρίς αμφιβολία ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τη διόρθωση των δημοσίων οικονομικών που ήταν μια από τις βασικές μνημονιακές υποχρεώσεις.

πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχετικές ειδήσεις