ΚΥΠΡΟΣ

Τρ. Κύπρου: Στο εδώλιο ξανά, αυτή τη φορά για τα ελληνικά ομόλογα

Τρ. Κύπρου: Στο εδώλιο ξανά, αυτή τη φορά για τα ελληνικά ομόλογα

Νέα ποινική υπόθεση που αφορά την Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να καταχωρηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης στα τέλη Σπετεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ, αυτή θα αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων από την τράπεζα, στη βάση της έκθεσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, ως μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του Δικαστηρίου θα παρουσιαστεί αυτή τη φορά μέλος του συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και όχι λειτουργός, όπως έγινε με την υπόθεση που βρίσκεται ήδη ενώπιον του Δικαστηρίου.

Στις 5 Ιουνίου του 2014 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ανακοινώσει την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή και σε αξιωματούχους των δύο αυτών τραπεζών, ενώ η έρευνα της είχε, μεταξύ άλλων, επικεντρωθεί:

1. στην πληροφόρηση που οι εταιρείες Cyprus Popular Bank Public Co Ltd και Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ παρείχαν στους επενδυτές και το κοινό ευρύτερα, μέσα από τη δημοσίευση των Οικονομικών τους Εκθέσεων και τη δημοσίευση Ενημερωτικών Δελτίων τo έτος 2010 και το έτος 2011 μέχρι το πρώτο (ελληνικό) PSI, σε σχέση με το ύψος της επένδυσής τους σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) και τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης, κατά την περίοδο όπου τα ΟΕΔ δέχονταν συνεχείς υποβαθμίσεις,

2. στο κατά πόσον οι εταιρείες Cyprus Popular Bank Public Co Ltd και Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ εφάρμοζαν τις Αρχές του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΧΑΚ (ΚΕΔ), τις οποίες δήλωναν στις Οικονομικές τους Εκθέσεις και Ενημερωτικά Δελτία ότι είχαν υιοθετήσει, κατά τα έτη 2010 και 2011.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Κύπρου και πέντε πρώην στελέχη της βρίσκονται αυτή τη στιγμή ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας με τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση και της χειραγώγησης της αγοράς με βάση και πάλι έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, η Κατηγορούσα Αρχή κάλεσε το Δικαστήριο να απορρίψει τις ενστάσεις της υπεράσπισης περί έλλειψης αμεροληψίας και αντικειμενικότητας του λειτουργού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Άλκη Πιερίδη και «να αφήσει το μάρτυρα να καταθέσει επί του αντικειμένου και των γεγονότων για τα οποία κλήθηκε να καταθέσει». Το Δικαστήριο επιφύλαξε να ανακοινώσει την απόφαση του στις 30 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις