ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό και ενεργειακά στη συνάντηση Μπάιντεν- Αναστασιάδη

Κυπριακό και ενεργειακά στη συνάντηση Μπάιντεν- Αναστασιάδη

Την υπόσχεση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα συνεχίσουν να συμβάλλουν με κάθε τρόπο ώστε να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό και να αξιοποιηθεί το«παράθυρο ευκαιρίας»για λύση του προβλήματος, επανέλαβε οΑμερικανός Αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν,στονΠρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους στηνέδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συνάντηση έγινε μέσα σ’ ένα «πολύ φιλικό και εγκάρδιο κλίμα» και «ήταν πάρα πολύ καλή».

Όπως αναφέρθηκε, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πιθανός υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016 υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό είναι δική μου αρμοδιότητα», επαναλαμβάνοντας ότι η Κύπρος έχει «κεντρικό ρόλο» στην περιοχή και ότι αποτελεί «στρατηγικό εταίρο» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Μπάιντεν φαίνεται ότι συμφώνησε για τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Τουρκία στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον συνομιλητή του και τους συνεργάτες του για την παρούσα φάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και για το τι απομένει να γίνει, υπογραμμίζοντας το «κοινό όραμα» που έχει με τον Μουσταφά Ακιντζί για επανένωση της Κύπρου.

Η κυπριακή πλευρά ζήτησε τη βοήθεια της Ουάσινγκτον για κατάργηση των εγγυήσεων, εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών, ενώ τέθηκε και το θέμα του ταμείου λύσης. Εκτός από το Κυπριακό, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την ενέργεια και τις εξελίξεις στην περιοχή.

Στη συνάντηση παρέστη και ο συντονιστής σε θέματα ενέργειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χοχστάιν. Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ. Μπάιντεν ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «την επόμενη φορά που θα βρίσκεσαι στις ΗΠΑ να έχεις χρόνο να έρθεις στο σπίτι μου για δείπνο».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «ευχαρίστως», συμπληρώνοντας «να έρθω στον Λευκό Οίκο». -

ΠΗΓΗ philenews

Σχετικές ειδήσεις