ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Επιτροπή της Εκκλησίας αφόρισε θεολόγο γιατί έκρινε ότι διαδίδει πλάνες και κακοδοξίες

Κύπρος: Επιτροπή της Εκκλησίας αφόρισε θεολόγο γιατί έκρινε ότι διαδίδει πλάνες και κακοδοξίες

Η Επιτροπή επί ζητημάτων Ορθοδόξου πίστεως και διδασκαλίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου επέβαλε την ποινή του αφορισμού στον θεολόγο, Ανδρέα Πιτσιλίδη, γιατί έκρινε ότι διαδίδει πλάνες και κακοδοξίες για διάφορα θέματα, όπως οι εκτρώσεις, η εξομολόγηση, η νηστεία κά.

Ο Ανδρέας Πιτσιλίδης, πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι θα κάνει έφεση στην Ιερά Σύνοδο.

Σε ανακοίνωση η Συνοδική Επιτροπή, αναφέρει ότι «η αποκοπή του Ανδρέα Πιτσιλλίδη από το σώμα της Εκκλησίας ισχύει μέχρις ότου, ανανήψει, αποκηρύξει τις πλάνες και κακοδοξίες του και ζητήσει το έλεος του Θεού».

Στην ανακοίνωση προστίθεται, ακόμα, ότι αποφασίστηκε ο αφορισμός για τις κακοδοξίες, τις εσκεμμένες παρερμηνείες, τον χλευαστικό τρόπο αναφοράς στην πίστη στα ήθη και στις παραδόσεις και για την αήθη συμπεριφορά του απέναντι στην Ιερά Σύνοδο και την ίδια την Επιτροπή.

Η Επιτροπή καλεί τον κ.Πιτσιλλίδη, «όπως αναλογιστεί τις ευθύνες του απέναντι και στο Θεό και στους ανθρώπους και όπως μακριά από κάθε έπαρση και περιαυτολογία εγκύψει με ταπείνωση στη διδασκαλία του Ευαγγελίου και στο ήθος της Εκκλησίας». Η Συνοδική Επιτροπή που ορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο αποτελείτο από τους Αρχιερείς Πάφου, Ταμασσού, Τριμυθούντος, Καρπασίας και Αρσινόης.

Ο Α. Πιτσιλίδης δήλωσε ότι ο Μητροπολίτης Πάφου τον αντιμετώπισε με «ύφος δικαστή». Σε ερώτηση, τι σημαίνει ο αφορισμός, απάντησε ότι «πρακτικά εννοούν ότι δεν μπορώ να κοινωνώ».

Δήλωσε ότι «ντρέπεται», που ανήκει στην Εκκλησία και πρόσθεσε ότι δύο τουλάχιστον μητροπολίτες, τους οποίους δεν κατονόμασε , δεν συμφωνούν με την εις βάρος του απόφαση.

Ρoή Ειδήσεων