ΚΥΠΡΟΣ

FT: Έκδοση 10ετούς ομολόγου για άντληση €1,5 δισ. σχεδιάζει η Κύπρος

FT: Έκδοση 10ετούς ομολόγου για άντληση €1,5 δισ. σχεδιάζει η Κύπρος

Την έκδοση δεκαετούς ομολόγου, του πρώτου μετά την οικονομική κρίση, προγραμματίζει η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», που φιλοξενούν σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

Στόχος είναι η άντληση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από το τέλος του χρόνου, με την εφημερίδα να επικαλείται περί του ποσού Κύπριο αξιωματούχο.

Σημειώνεται δε ότι τα μέτρα τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ΕΚΤ και η οικονομική ανάκαμψη στο νησί έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον επενδυτών για την Κύπρο.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι η Κύπρος πραγματοποίησε πέρυσι την ταχύτερη επιστροφή στις αγορές χρέους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη που τέθηκε σε πρόγραμμα διάσωσης, με την πώληση πενταετών ομολόγων ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, με το επιτόκιο στο 4,85%, χαμηλότερα από όσο αναμενόταν.

Σχολιάζεται επίσης ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος «κατάπιε» τις απαιτήσεις των πιστωτών, δεχόμενη στη συνέχεια τα εύσημα του ΔΝΤ για την αποδοχή δύσκολων μεταρρυθμίσεων και την παραγωγή θετικών αποτελεσμάτων. Μιλώντας στην εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναφέρεται σε επιτυχημένη εφαρμογή μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

«Έχει υπάρξει εδραίωση των δημοσίων οικονομικών, ο τραπεζικός τομέας σταθεροποιήθηκε και η οικονομία εξήλθε από την ύφεση και καταγράφει θετική πρόοδο», δηλώνει ο Υπουργός. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το νέο ομόλογο ο κ. Γεωργιάδης συμπληρώνει ότι «η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί και η πρόσβαση στις αγορές έχει ανακτηθεί. Εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες των αγορών, σχεδιάζουμε μία νέα έκδοση ομολόγου έως το τέλος του έτους που θα συνάδει με το ετήσιο χρηματοδοτικό μας πρόγραμμα, αλλά η ακριβής χρονική στιγμή δεν έχει ακόμα αποφασιστεί».

Το ρεπορτάζ των «Financial Times» επικαλείται αξιωματούχους στη Λευκωσία που λένε ότι ο χρόνος ωρίμανσης του νέου ομολόγου θα εξαρτηθεί από τη διάθεση που θα διαπιστωθεί στις διεθνείς αγορές, αλλά Κύπριος οικονομικός αναλυτής που βρίσκεται «κοντά στην κυβέρνηση» θεωρεί πολύ πιθανό να πρόκειται για ομόλογο δεκαετούς διάρκειας.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι προ μηνών το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η οικονομική και δημοσιονομική προοπτική της Κύπρου είναι καλύτερη από την αναμενόμενη, με την οικονομία να καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 0,2% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Παρατίθεται επίσης η διαβεβαίωση του προέδρου Αναστασιάδη ότι η Κύπρος είναι αρκετά σταθερή ώστε να αντέξει τους κραδασμούς από την πολιτική αστάθεια και την οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση του ομολόγου για το 2021 που έχει εκδώσει η Κύπρος σημειώνεται ότι έχει πέσει από το 5,75% τον Φεβρουάριο σε 3,69%, καθώς αυξάνονται οι τιμές για τα κυπριακά ομόλογα. Αναλυτής μάλιστα προβλέπει ότι η Κύπρος θα είναι σε θέση να δανειστεί με δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο 3,5%. Γίνεται τέλος αναφορά στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης S&P τον περασμένο μήνα.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις