ΚΥΠΡΟΣ

Times: Απεργία πείνας θα κάνουν οι πρόσφυγες σε περίπτωση απέλασης

Times: Απεργία πείνας θα κάνουν οι πρόσφυγες σε περίπτωση απέλασης

Τη διαδικασία απέλασης των κατά κύριο λόγο Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων, που έχουν μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις της βάσης Δεκέλειας, εκκίνησαν την Κυριακή οι βρετανικές αρχές, σύμφωνα με την εφημερίδα Times.

Η διοίκηση των βάσεων απέστειλε τρισέλιδο έγγραφο με το οποίο ενημερώνει για την «πρόθεση απέλασης» των προσφύγων που έφτασαν στο Ακρωτήρι προ τριών εβδομάδων και οι οποίοι έχουν επιλέξει να μη ζητήσουν άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τους δίνεται διορία μίας εβδομάδας για να εξηγήσουν γιατί δεν πρέπει να προχωρήσει η επαναπροώθησή τους στο Λίβανο, από όπου είχαν αποπλεύσει με λέμβους για το ριψοκίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα εκπρόσωπος των προσφύγων δηλώνει ότι θα παλέψουν για να αποτραπεί η απέλασή τους, με το δημοσίευμα να εγείρει την πιθανότητα απεργίας πείνας εκ μέρους τους.

«Θα τους αντιπαλέψουμε», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Παλαιστίνιος Ιμπραήμ Μααρούφ, ο οποίος προειδοποιεί για σκηνικό έντασης στη Δεκέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη προ δέκα ημερών διέρρευσαν στον βρετανικό Τύπο εικόνες και βίντεο από μικρής έκτασης επεισόδια στη βάση Δεκέλειας, κατά τα οποία υπήρξαν μέχρι και απειλές αυτοκτονίας από πρόσφυγες.

Από τους 115 ανθρώπους που έφτασαν στο Ακρωτήρι, πέντε άνδρες και μία γυναίκα έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία, με τους υπόλοιπους να λένε ότι θέλουν να φτάσουν στη Βρετανία, την Ελλάδα ή τη Γερμανία.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αποκλείσει την πιθανότητα να δεχθεί στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου κάποιους από τους συγκεκριμένους πρόσφυγες, θέλοντας να αποφύγει τη δημιουργία προηγούμενου.

ΠΗΓΗ ikypros.com

Σχετικές ειδήσεις