ΚΥΠΡΟΣ

Η άδεια και το επίδομα πατρότητας ενώπιον της Επ. Εργασίας

Η άδεια και το επίδομα πατρότητας ενώπιον της Επ. Εργασίας

Την πρόταση νόμου που αφορά την άδεια και το επίδομα πατρότητας, την οποία κατέθεσε η ΕΔΕΚ, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Φακοντής είπε ότι στόχος της πρότασης νόμου είναι να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να δίνει τη δυνατότητα για άρση της διάκρισης εις βάρος του πατέρα και κάλυψη του κενού που υπάρχει στην υφιστάμενη νομοθεσία.

«Θέλουμε μέσα από αυτή την πρόταση νόμου να υπάρξει καλύτερη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου προνοεί στις περιπτώσεις γέννησης παιδιού ή υιοθέτησης παιδιού να παρέχεται άδεια πατρότητας συνολική άδεια διάρκειας 4 εβδομάδων. Η άδεια αυτή μπορεί να παρέχεται σε δύο στάδια: Δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό ή μετά την υιοθεσία και οι επόμενες δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή της μητέρας στην εργασία», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι όλες οι πλευρές τοποθετήθηκαν εξ αρχής θετικά.

«Από πλευράς των Υπουργείων, ενώ υπήρξε θετική τοποθέτηση, την ίδια στιγμή έθεσαν θέμα κόστους και αποφασίστηκε εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας να γίνει αναλογιστική μελέτη για να διαφανεί το ακριβές κόστος μιας τέτοιας ρύθμισης. Επίσης, ζητήθηκε το θέμα να οδηγηθεί ενώπιον του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως επίσης και του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος. Είναι φυσικά ευθύνη της Κυβέρνησης να το πράξει αυτό και μετά στην επόμενη συνεδρία που θα έχουμε μετά την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης για να είναι όλες οι πλευρές έτοιμες για να δώσουν τις τελικές τους τοποθετήσεις», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις