ΚΥΠΡΟΣ

Ακιντζί: Τι συζήτησε με τον Κέρι

Ακιντζί: Τι συζήτησε με τον Κέρι

Πολύ χρήσιμη και περιεκτική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση έγινε στα κατεχόμενα και διήρκεσε γύρω στα 40 λεπτά.

“Είχαμε μια πολύ χρήσιμη και περιεκτική, μια καλή συνάντηση, για το μέλλον της Κύπρου”, δήλωσε, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί μετά την αναχώρηση του κ. Κέρι.

Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμα ότι ο κ. Κέρι επιβεβαίωσε τη βούληση και αποφασιστικότητα των ΗΠΑ για λύση του κυπριακού προβλήματος και δήλωσε ευχαριστημένος από τη συνάντηση.

Η υποστήριξη στη διαδικασία από μια τόσο σημαντική χώρα όπως οι ΗΠΑ, είναι σημαντική για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας, Τουρκίας – ΕΕ και μεταξύ μιας πιθανής ομόσπονδης Κύπρου και της Τουρκίας, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την οικονομική πτυχή της λύσης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι ΗΠΑ δεν αναφέρθηκαν στα οικονομικά και διευκρίνισε ότι δεν περίμεναν να ανακοινωθεί κάποιο ποσό.

Αφού ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πάντα λένε ότι θα προσφέρουν οικονομική υποστήριξη, είπε ότι ο κ. Κέρι το επιβεβαίωσε αυτό. Αυτό, είπε ο Τ/κ ηγέτης, θα γίνει με διεθνή συλλογική εργασία και δεν θα πρέπει να αναμένεται από μία μόνο χώρα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η συνάντηση με Υπουργούς Εξωτερικών διαφόρων χωρών είναι πολύ χρήσιμη και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο για όποιον θέλει να συμβάλει στη λύση να συναντηθεί και να ακούσει τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι θα είναι μέρος της δομής που θα δημιουργηθεί από δύο πολιτικά ίσες συνιστώσες πολιτείες.

Υπενθυμίζοντας ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας είχαν συναντηθεί μαζί του, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι ατυχές ότι δεν είχε την ευκαιρία να έχει συνάντηση και με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ότι θα ήθελε να έχει αυτή τη συνάντηση.

“Δεν αναμένουμε αναγνώριση από τέτοιες επισκέψεις, είπε και πρόσθεσε ότι ο κ. Λαβρόφ είχε χρόνο για να κάνει πολλές επαφές στη 'Νότια Κύπρο'. Αν γινόταν μια επίσκεψη στο 'Βορρά' θα πήγαινε σε γεύμα ή δείπνο στη νεκρή ζώνη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Λαβρόφ”, είπε.

Ήταν απόφαση του κ. Λαβρόφ να μην έρθει, επανέλαβε και ευχήθηκε να υπάρξει διάλογος με τη Ρωσία στο μέλλον.

Αν, είπε, αποδέχεται συνάντηση στη νεκρή ζώνη τότε όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών δεν θα μεταβαίνουν στο γραφείο του και μετά οι Πρέσβεις μπορεί να ζητήσουν συναντήσεις στη νεκρή ζώνη. “Θα μεταφέρουμε το γραφείο μας στη νεκρή ζώνη;”, διερωτήθηκε.

Το γεγονός ότι δεν συναντήθηκε με τον κ. Λαβρόφ στη νεκρή ζώνη δεν σχετίζεται με την ένταση μεταξύ Τουρκίας – Ρωσίας, είπε ο κ. Ακιντζί και πρόσθεσε ότι η απόφασή του λήφθηκε 10 και πλέον μέρες πριν από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Ερωτηθείς για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο για πώληση όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Ακιντζί είπε ότι το θέμα συζητήθηκε όχι μόνο με τον κ. Κέρι κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης, αλλά και προηγουμένως με εκπροσώπους των ΗΠΑ στην Κύπρο. Δεν είναι αλήθεια ότι ήρθη το εμπάργκο, είπε και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να αρθεί μετά από την ετοιμασία μελέτης.

Είναι εκτός συζήτησης κάτι τέτοιο τώρα και μια μια τέτοια απόφαση δεν θα βοηθήσει τη διαδικασία, δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει μια τέτοια εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση και υπενθύμισε ότι υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι το θέμα αυτό θα είναι το τελευταίο που θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις