ΚΥΠΡΟΣ

Νίκος Αναστασιάδης: Ανοησίες όσα λέγονται για λύση κυπριακού σύντομα

Νίκος Αναστασιάδης: Ανοησίες όσα λέγονται για λύση κυπριακού σύντομα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη μαραθώνια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε "ανοησίες"τα όσα λέγονται περί κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό και επίτευξης λύσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου, άρχισε λίγο μετά τις δέκα το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι.

Αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων ενημερώθηκαν και για τις συζητήσεις των ΥΠΕΞ ξένων χωρών που επισκέφθηκαν το νησί.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος, ενημέρωσε το εθνικό συμβουλιο και για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Τουρκίας. "Ενημέρωσε εξαντλητικά και απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων για τις εξελίξεις στο τραπέζι των συνομιλιών τις τελευταίες δέκα συναντήσεις των δύο ηγετών αλλά και διαπραγματευτών".

Αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων έτυχαν εκτενούς ενημέρωσης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Συνεχίζεται ένας εποκοδομητικός διάλογος για επίλυση του Κυπριακού στηρίζουμε και ενισχύουμε τον πρόεδρο με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια που είναι κοινός στόχος όλων μας, δήλωσε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.

Σε κομβικό σημείο είναι το Κυπριακό με επίκεντρο στο περιουσιακό στο οποίο υιοθετούνται προηγούμενες συγκλίσεις δήλωσε μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το μέλος της Γραμματείας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Ο κ. Στέφανου ανέφερε ότι έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά τις εξελίξεις στο διαπραγματευτικό τραπέζι και για τις συνολικές επαφές που είχε αυτό το διάστημα.

Δυστοκία επικρατεί σε κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους αρχηγούς τους να ζητούν συχνότερη ενημέρωση, χάραξη νέας στρατηγικής στο Κυπριακό, αλλά και έγγραφα που ανταλλάζονται στις συνομιλίες.

"Νιωθω την υποχρέωση να προειδοποιήσω πως η Κ.Δ. οδηγείται σε διάλυση και ο Κυπριακός ελληνισμός σε περιπέτειες. Δυστυχως συνεχίζεται η ίδια στρατηγική η ίδια διαπραγματευτική τακτική. Να συζητούμε μόνο ότι ενδιαφέρι την Τουρκία, ενω παραμένει παγιωμένη και αδιάλλακτη στις δικές της θέσεις και εμείς προχωρούμε υποχωρώντας", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

"Ζητήσαμε να μας κατατεθούν τα έγγραφα ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε κι εμείς τον πρόεδρο με τις εναλλακτικές επιλογές, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του προέδρου να αποφασίσει αν θα τις αξιοποιήσει ή όχι. Για να είναι συλλογική η διαχείριση του Κυπριακό θα πρέπει να μας επιτρέψει να τον βοηθήσουμε με αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του εθνικού συμβουλίου", τόνισε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Οι συγκλίσεις είναι λίγες και δεν αφορούν τα μεγάλα ζητήματα των συζητήσεων, επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. "Τόσο οι συγκλισεις όσο και οι υποσυζήτηση προτάσεις οδηγούν σε μια συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας και όχι σε μια δημοκρατική ομοσπονδία".

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε πως δεν θεωρεί ότι σημειώθηκε πρόοδος στα σημεία εκείνα που έπρεπε να ενδιαφέρει τη δική μας πλευρά, που είναι το περιουσιακό, οι εγγυήσεις, και η αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ανέφερε οτι δεν υπάρχει συνεχής σταθερή ενημέρωση αλλά δεν υπάρχουν ούτε έγγραφα. Υπάρχει θέμα ενημέρωσης, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιουσιακό και το εδαφικό μονοπωλεί των τελευταίων συναντήσεων, Αναστασιάδη-Ακιντζί, με όλα τα θέματα να παραμένουν ανοικτά, χωρίς όμως να τίθενται χάρτες στο τραπέζι των συνομιλιών.

Δεν αποκλέιεται νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, πριν τα Χριστούγεννα για να κατατεθούν οι απόψεις των κομμάτων και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Σχετικές ειδήσεις