ΚΥΠΡΟΣ

«Odyssey Explorer»: Aρχαιολόγοι από Λίβανο στην Κύπρο για τα ευρήματα

«Odyssey Explorer»: Aρχαιολόγοι από Λίβανο στην Κύπρο για τα ευρήματα

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να αφιχθούν στην Κύπρο αρχαιολόγοι από το Λίβανο για να εξετάσουν τα ανευρεθέντα αντικείμενα τα οποία εντοπίστηκαν στο ερευνητικό πλοίο «Odyssey Explorer».

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού Γιάννη Σωτηριάδη , οι αρχές της Κυπριακή Δημοκρατίας και το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν ενημερώσει από την πρώτη στιγμή την Ιντερπόλ για τα ανευρεθέντα και οι αρχαιολόγοι από το Λίβανο εξέφρασαν ενδιαφέρον να επισκεφθούν την Κύπρο για να δουν τα αντικείμενα.

'Οπως εξήγησε ο κ. Σωτηριάδης θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη άδεια για επιθεώρηση τεκμηρίων της Αστυνομίας, αφού τα αρχαία έχουν κατασχεθεί από την Αστυνομία και τις τελωνειακές αρχές.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηριάδη η καταμέτρηση των αρχαίων έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται για περισσότερα από 600 τεμάχια. Εκ πρώτης όψεως, όπως ανέφερε ο κ. Σωτηριάδης, τα πλείστα είναι πορσελάνινα αγγεία τα οποία φαίνεται να αποτελούσαν εμπόρευμα του πλοίου το οποίο ναυάγησε.

Κάποια άλλα, σύμφωνα με τον κ. Σωτηριάδη, φαίνεται να αποτελούσαν οικοσκευές του πλοίου που χρησιμοποιούσε το πλήρωμα.

Τα ανευρεθέντα φωτογραφήθηκαν από τους αρχαιολόγους οι οποίοι θα προχωρήσουν σε εργαστηριακούς ελέγχους σε μια προσπάθεια να εξακριβωθεί η προέλευση τους.

Επίσης φωτογραφίες θα σταλούν και στην Ιντερπόλ . Το πλοίο το οποίο έχει κατασχεθεί από το τελωνείο αφού αποτελεί προϊόν μεταφοράς παράνομων αντικειμένων και παραμένει στο λιμάνι Λεμεσού με τον καπετάνιο και το πλήρωμά του.

πηγη offsite.com.cy