ΚΥΠΡΟΣ

ΑΚΕΛ: Ενωμένο κράτος χωρίς εγγυήσεις θα πρέπει να είναι η μετεξέλιξη της ΚΔ

ΑΚΕΛ: Ενωμένο κράτος χωρίς εγγυήσεις θα πρέπει να είναι η μετεξέλιξη της ΚΔ

Ενωμένο κράτος θα πρέπει να είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο δεν θα χρειάζεται εγγυήσεις, ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συμμετοχής του στην καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη σύναξη που οργανώνει το ΚΣ της ΕΔΟΝ και κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην προχτεσινή διακαναλική του συνέντευξη, ο κ. Κυπριανού διαφώνησε με την άποψη ότι ο κ. Ακιντζί προέβαλε ακραίες θέσεις της Τουρκίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι θέσεις του Τ/κ ηγέτη «είναι ενοχλητικές βέβαια». «Όμως σε σύγκριση με δηλώσεις οι οποίες γίνονταν παλαιότερα, ήταν πιο μετριοπαθείς αυτές οι δηλώσεις» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως παρ' όλα αυτά εξακολουθούν αυτές οι θέσεις να μην δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε την άποψη ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι δηλώσεις από τους δύο ηγέτες, διότι, όπως είπε, «όταν απευθύνονται σε ένα κοινοτικό ακροατήριο είναι φυσιολογικό να λέγονται πράγματα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων». Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε επίσης τις «θέσεις αρχών» του ΑΚΕΛ στα βασικά ζητήματα που έχουν τεθεί και από τον Τ/κ ηγέτη, σύμφωνα με τις οποίες, «η Κύπρος θα πρέπει να επανενωθεί και να απελευθερωθεί στη βάση της Διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ένα ενωμένο κράτος και αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτό το κράτος δεν θα χρειάζεται εγγυήσεις. «Θα είναι ένα ανεξάρτητο κράτος μέσα στα πλαίσια της ΕΕ που δεν θα χρειάζεται εγγυήσεις» είπε.

Σε ό,τι αφορά το μεταβατικό στάδιο, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. «Και υπάρχει διέξοδος κατά την άποψη μας, είναι οι εγγυήσεις από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» είπε.

Σε σχέση με το περιουσιακό, ο κ. Κυπριανού επέμεινε στη θέση ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι πρόνοιες του διεθνούς δικαίου. «Και θα πρέπει σε όλα αυτά τα ζητήματα αλλά και σε άλλα ζητήματα που αφορούν τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού να απευθυνόμαστε πάντα στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ καθώς επίσης και στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου».

Αυτό το μήνυμα, είπε, πρέπει να πάει καθαρά προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ωράριο καταστημάτων

Ερωτηθείς σε σχέση με τις εξελίξεις στο θέμα που αφορά τα ωράρια των καταστημάτων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για κάποιους παραλογισμούς που υπάρχουν στο όλο θέμα με την έννοια, όπως εξήγησε, ότι αν ισχύσει αυτό που λέει το Ανώτατο Δικαστήριο, ότι δηλαδή, η Βουλή δεν μπορεί να παρεμβαίνει στους κανονισμούς που κατατίθενται στη Βουλή από την εκάστοτε κυβέρνηση, έστω και αν διαχρονικά συνέβαινε το αντίθετο, τότε τι νόημα έχει να κατατίθενται κανονισμοί στη Βουλή αν η Βουλή δεν θα μπορεί να τους διαφοροποιήσει. «Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει και το Ανώτατο», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος, η οποία, όπως είπε, είναι πολύ πιο σημαντική και η οποία αναδεικνύει τη φιλοσοφία του τρόπου με τον οποίο κυβερνά η Κυβέρνηση «με αυταρχισμό και αλαζονεία», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ακριβώς η φιλοσοφία της Κυβέρνησης είναι «ενδιαφέρον για τους λίγους και τους εκλεκτούς».

«Δεν ακούει (η Κυβέρνηση) τις κραυγές απόγνωσης των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των υπαλλήλων τους και ακούει μόνο τους 2-3 μεγάλους επιχειρηματίες» πρόσθεσε. Ο κ. Κυπριανού σχολίασε και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο το αρμόδιο Υπουργείο “να κλείσει τα μάτια» για όσους ανοίξουν την ερχόμενη Κυριακή, παραβιάζοντας τη νομοθεσία, πληροφορίες βέβαια που διέψευσε η Υπουργός Εργασίας, λέγοντας ότι η απάντηση του προς την Υπουργό είναι ότι «η Κυριακή είναι κοντά και θα δούμε τι θα πράξει το Υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα».

«Αν θα κινήσει διαδικασίες ενάντια σε αυτές τις υπεραγορές ή αν θα τους χαϊδέψει απλώς» είπε, και επανέλαβε ότι η Υπουργός θα κριθεί με βάση τις ενέργειες που θα κάνει στη συνέχεια. Ανέφερε επιπρόσθετα πως η όλη στάση και της Υπουργού Εργασίας προσωπικά αλλά και της Κυβέρνησης ήταν στάση που εξωθούσε στην παρανομία. «Είναι απαράδεκτο να εξωθεί μια Κυβέρνηση κάποιους στην παρανομία, έστω και η παράταξη του ΔΗΣΥ μας έχει συνηθίσει να παραβιάζει νόμους και νομοθεσίες που η ίδια ψηφίζει στη Βουλή» δήλωσε.

«Δεν μπορούμε εμείς πολιτικά πρόσωπα, είτε οι ίδιοι να παρανομούμε είτε να λέμε σε άλλους να παρανομήσουν γιατί θεωρούμε πως είναι παράλογα αυτά που αποφάσισε κάποια πλειοψηφία», πρόσθεσε.

Ιδιωτικοποιήσεις

Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και σχολιάζοντας και την τοποθέτηση της Τρόικας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι είναι η Κυβέρνηση που εξωθεί την Τρόικα να τοποθετείται με αυτό τον ακραίο τρόπο. «Το λέω με μεγάλη μου λύπη διότι άκουσα και χτες τον Υπουργό Οικονομικών να λέει ότι δεν είναι ανάγκη να γίνει ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών μέσα στα πλαίσια του Μνημονίου αλλά απαραίτητη μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει για το καλό της οικονομίας» δήλωσε, εξηγώντας πως είναι προφανές ότι το ζήτημα είναι ιδεολογικό και για την Τρόικα και για την Κυβέρνηση.

Και πρόσθεσε πως για το ΑΚΕΛ είναι απαράδεκτη αυτή η προσέγγιση και πως «αυτό που πρέπει να μας καθοδηγεί είναι το συμφέρον του κυπριακού λαού και της Κύπρου γενικότερα», συμφέρον που εξυπηρετείται, κατά την άποψη του ΑΚΕΛ, καλύτερα αν αυτοί οι οργανισμοί διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα που έχουν.

Επανέλαβε τέλος πως όταν και εφόσον το ΑΚΕΛ ξαναβρεθεί στην εξουσία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όπως είπε, θα κινήσει διαδικασία συζήτησης για επαναφορά των οργανισμών αυτών πίσω στο δημόσιο. Ευχές για το 2016 Στο πλαίσιο των δηλώσεων του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ευχήθηκε σε όλους τους Κύπριους αλλά και στους πρόσφυγες που ζουν στην Κύπρο, υγεία, χαρά ευτυχία και επιτυχίες σε όλους τους τομείς. «Εύχομαι το 2016 να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, κάτι το οποίο μοιάζει πολύ ζοφερό ιδιαίτερα με τις πολιτικές που ακολουθούνται, ωστόσο μια μεγάλη προοπτική μπορεί να δημιουργηθεί αν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό στη σωστή βάση, αυτήν που έχουμε συμφωνήσει εδώ και 38 χρόνια» είπε.

Ελπίζω ότι το 2016 θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον πολύπαθο κυπριακό λαό, πρόσθεσε και διαβεβαίωσε πως το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τον αγώνα για να έρθουν οι καλύτερες μέρες.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις