ΚΥΠΡΟΣ

Ερντογάν: Η ΕΕ ξεγέλασε την Τουρκία

Ερντογάν: Η ΕΕ ξεγέλασε την Τουρκία
Στην ίδια «σκληρή» γραμμή συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις προειδοποιήσεις ότι θα «παγώσει» τις σχέσεις...

Στην ίδια «σκληρή» γραμμή συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις προειδοποιήσεις ότι θα «παγώσει» τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, καθώς «η ΕΕ αδίκησε τους Τουρκοκύπριους και ξεγέλασε την Τουρκία».

Κατά την επιστροφή του από τα κατεχόμενα της Κύπρου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα νέο σχέδιο για την λύση του Κυπριακού» και αναρωτήθηκε: «Ο Χριστόφιας επανέρχεται στο σχέδιο (Ανάν) ή θέλει κάποιο άλλο σχέδιο;».

Πρόσθεσε, δε ότι «ο σημερινός Γενικός Γραμματέας δεν διαθέτει κάποιο νέο σχέδιο ενώ δεν υπάρχει καμιά νέα πρόταση ούτε από τους Τουρκοκύπριους ούτε από την Τουρκία ούτε από την εγγυήτρια Ελλάδα».

«Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν γνωρίζω αν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η 19η Συνάντηση υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών [..] Δεν ξέρω πώς θα λυθεί ο γόρδιος αυτός δεσμός» συνέχισε και κατέληξε λέγοντας ότι «Εμείς θα παράσχουμε κάθε βοήθεια στον Έρογλου στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Αν επιτευχθεί λύση, έχει καλώς. Αν όχι; Δεν έγινε».

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος υπουργός για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας σε συνέδριο μπανανοπαραγωγών στην Αττάλεια είπε ότι η ανάληψη της προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία πριν λυθεί το Κυπριακό θα είναι η στιγμή που η ΕΕ θα έχει «πατήσει την μπανανόφλουδα».

«Την ημέρα που ο Ελληνοκυπριακός τομέας θα αναλάβει την προεδρία, η ΕΕ θα έχει ως θεσμός πατήσει την μπανανόφλουδα. Εμείς, πάντως τους προειδοποιούμε και λέμε: «Εκεί υπάρχει μπανανόφλουδα. Προσέξτε μην τη πατήσετε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαγίς.