ΚΥΠΡΟΣ

Χάρης Γεωργιάδης: Η παρουσία της τρόικας στην Κύπρο ήταν μία κατάντια (vid)

Χάρης Γεωργιάδης: Η παρουσία της τρόικας στην Κύπρο ήταν μία κατάντια (vid)

«Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για εύκολα πράγματα, τη στιγμή που αυτό που αντιμετώπισε η Κύπρος ισοδυναμούσε με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που πέρασε κράτος. Μεγάλες συστημικές τράπεζες ήταν υπό κατάρρευση και απώλεια καταθέσεων δισεκατομμυρίων. Κρίση του κράτους και των δημοσίων οικονομικών με επαναλαμβανόμενο έλλειμμα 6%. Απώλεια πρόσβασης στις αγορές, υψηλή ανεργία και ταμειακά διαθέσιμα για έναν μήνα. Τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα».

Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ALPHA 9.89 και τον Σπύρο Χαριτάτο, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.

«Πίσω από αυτό το δύσκολο σκηνικό οι βασικοί πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, ο παραγωγικός ιστός της χώρας παρέμενε ισχυρός. Θέλαμε να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας, τον τουρισμό, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τον τομέα της ναυτιλίας, το σύνολο της επιχειρηματικότητας. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα οικονομικό περιβάλλον σταθερό, προβλέψιμο», πρόσθεσε.

«Δεν θα συνεχίζαμε τις συνεχείς επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά. Περιορίσαμε το έλλειμμα από το 6% στο μηδέν σε έναν χρόνο. Περιορίσαμε δραστικά τις δαπάνες. Προστατέψαμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο βαθμό που μπορούσαμε. Πλέον η Κύπρος καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για το πρώτο τρίμηνο έχουμε το πιο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.

«Δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάχτυλό μας, δεν υπήρχε τρόπος να γυρίσουμε το ρολόι πίσω για να διορθώσουμε την ζημιά λόγω διαχρονικών παραλήψεων. Εξηγήσαμε ότι ο μόνος τρόπος ήταν να κοιτάξουμε μπροστά. Η παρουσία της τρόικας ήταν μία κατάντια, ήταν όμως μια αναπόφευκτη εξέλιξη. Στο κάτω - κάτω με δική μας πρόσκληση είχε έρθει η τρόικα στην Κύπρο», εξήγησε.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη: