ΚΥΠΡΟΣ

Δάνειο από τη Ρωσία εξετάζει η Κύπρος

Δάνειο από τη Ρωσία εξετάζει η Κύπρος
Σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για σύναψη δανείου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η Κύπρος...

Σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για σύναψη δανείου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η Κύπρος .

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας σε δηλώσεις του την Παρασκευή επιβεβαίωσε πως: «Ναι, η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και λίγες βδομάδες άνοιξε κανάλι επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση για σύναψη μεγάλου και με ευνοϊκούς όρους δανείου», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα το ύψος του δανείου.

«Εμείς έχουμε θέσει ως στόχο να συνάψουμε ένα δάνειο περίπου στα € 2,5 δισ. αλλά δεν θα προέλθει μόνο από τα κρατικά ρωσικά ταμεία», σημείωσε ο κ. Καζαμίας.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, η συμφωνία αφορά πενταετές δάνειο με τόκο 4,5%.

Το κόστος δανεισμού είναι πιο χαμηλό από την τελευταία έκδοση πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε στην εγχώρια αγορά με επιτόκιο 5% αλλά και από την απόδοση του πενταετούς ομολόγου που διαπραγματεύεται στις διεθνείς αγορές με απόδοση κοντά στο 15,5%.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έχουμε εντοπίσει και διαπραγματευόμαστε και με άλλες φιλικές προς την Κύπρο χώρες».

Η Κύπρος έχει χρέος ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ ενώ οι δεσμοί της με τη Ρωσία είναι στενοί καθώς εκατοντάδες ρωσικές επιχειρήσεις έχουν έδρα στην Κύπρο.

Με το δάνειο η κυβέρνηση αναμένεται να είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2012, αν οι εγχώριοι πιστωτές αναχρηματοδοτήσουν το υφιστάμενο χρέος.