ΚΥΠΡΟΣ

Πολεμικά πλοία γύρω από την Κύπρο: Αντίστροφη μέτρηση για τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 11

Πολεμικά πλοία γύρω από την Κύπρο: Αντίστροφη μέτρηση για τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 11

Κυπριακή ΑΟΖ | Ειδήσεις: «Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στην περιοχή γύρω από την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), καθώς οι στόλοι της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, εν όψει της γεώτρησης που ξεκινά μέσα στο Σαββατοκύριακο η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total μέσα στο Οικόπεδο 11.

Προκλητικά παιχνίδια των Τούρκων έξω από την κυπριακή ΑΟΖ - Σε «κόκκινο» συναγερμό οι Ένοπλες Δυνάμεις - Γαλλικές φρεγάτες στη Λευκωσία

Η Τουρκία, δυστυχώς, εμφανίζεται ολοένα και πιο προκλητική, μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά στην Ελβετία για το Κυπριακό και το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός «θερμού» επεισοδίου δεν θα πρέπει να θεωρείται σε καμία περίπτωση αμελητέο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον λιμένα της Λάρνακας κατέπλευσαν το πρωί της Τετάρτης (12/07/2017) δύο φρεγάτες του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο πολεμικά σκάφη αποσπάστηκαν για λόγους ασφαλείας στη Μεγαλόνησο, εν όψει της έναρξης των εργασιών από το πλωτό γεωτρύπαν «West Capella».

WEST CAPELLA 1

Δυναμική αλλά ταυτόχρονα διακριτική είναι η παρουσία πολεμικών πλοίων τόσο από πλευράς ΗΠΑ, με το αεροπλανοφόρο «George Washington» όσο και από την πλευρά του Ισραήλ αλλά και της Ελλάδας.

Με NAVTEX η Κύπρος δεσμεύει την περιοχή των εργασιών

Ήδη τέθηκε σε ισχύ η NAVTEX (ΝΑΥΤΕΞ), οδηγία προς ναυτιλομένους, που έχει εκδώσει η Λευκωσία για δέσμευση της περιοχής για τρεις μήνες, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο. Η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο.

Η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει σε χαμηλούς τόνους κανονικά τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς. Παράλληλα, έχουν γίνει κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα, όπως η πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Παρίσι, αλλά και αυτό του προέδρου Ν. Αναστασιάδη στην Ουάσιγκτον.

Μέχρι και αργά το βράδυ της Τρίτης (11/07/2017) δεν υπήρξε επί θαλάσσης κάποια πρόκληση ή παρενόχληση από πλευράς Τουρκίας. Ωστόσο, η Άγκυρα έχει προγραμματίσει άσκηση του πολεμικού της ναυτικού εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, δέσμευσε περιοχές του FIR Λευκωσίας.

Υπουργείο Εξωτερικών: Το θράσος της Τουρκίας δεν έχει όριο

ypex
170126 department of state
erdogan
1042694317
NAFTEX
WEST CAPELLA 4

Εν τω μεταξύ, οξεία και άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Στράτου Ευθυμίου στην σημερινή επιθετική δήλωση του Τούρκου ομολόγου του και την επίρριψη ευθυνών του ναυαγίου της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την εν λόγω δήλωση τόνισε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα, προβαίνοντας σε δηλώσεις που αποδεικνύουν ότι το θράσος της δεν έχει κανένα όριο. Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να βαφτίζει "εποικοδομητικό πνεύμα" την αδιαλλαξία που επέδειξε στο Κραν Μοντανά».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επισήμανε επίσης ότι «η νέα κυνική ομολογία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των χθεσινών δηλώσεών του από την Ακτή Ελεφαντοστού, ότι δεν ήταν δυνατό να δεχθεί η Τουρκία, στη Διάσκεψη της Γενεύης, μια ανόητη πρόταση που προέβλεπε κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των ολοφάνερων ευθυνών της Τουρκίας για το αδιέξοδο της Διάσκεψης για το Κυπριακό και την κατάρρευση των συνομιλιών».

Είχε προηγηθεί η απαράδεκτη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσείν Μουφτούογλου, ο οποίος είχε αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του τα εξής:

«Οι παρατηρήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, στις 10 Ιουλίου, σχετικά με το ότι η Τουρκία επέδειξε μία μη συμβιβαστική στάση κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Ιουνίου – 7 Ιουλίου 2017, είναι εντελώς απαράδεκτες.

Όπως έχουμε τονίσει και προηγουμένως, η Τουρκία παρακολούθησε τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά με καλή θέληση και εποικοδομητική στάση, όπως κάνουμε από την αρχή της διαπραγματευτικής διαδικασίας, έχοντας πάντα ως στόχο να φτάσουμε σε μία δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση στο Κυπριακό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν ποιοι είχαν και ποιοι δεν είχαν συμπεριφορά εποικοδομητική.

Από την άλλη πλευρά, πραγματικά δεν εκπλησσόμαστε πλέον που ο Υπουργός Κοτζιάς προβαίνει, όπως στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, σε τέτοιους αστήρικτους ισχυρισμούς και εμπλέκεται σε ένα τέτοιο παιχνίδι ευθυνών (blame game).

Εκείνοι που γνωρίζουν ότι η προσέγγισή τους δεν είναι καθόλου εποικοδομητική και στερούνται πλήρως πνεύματος συμβιβασμού, είναι επιρρεπείς στο να απηχούν αβάσιμους και αναληθείς ισχυρισμούς, όπως και να κατηγορούν όσους επιδεικνύουν καλή πίστη και διάθεση συνεργασίας, σε αντίθεση με αυτούς.

Οι μάταιες προσπάθειες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, που είναι ένας από τους υπεύθυνους για την αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο, τόσο στη Γενεύη όσο και στο Κραν Μοντανά, να ρίξει την ευθύνη στην Τουρκία, αποτελούν πραγματικά μία προσπάθεια να συγκαλύψει το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν εξαιτίας της μη ύπαρξης καλής πίστης και πολιτικής βούλησης τόσο της χώρας του όσο και της ε/κ πλευράς.
Καλούμε τον Υπουργό Κοτζιά, που δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια προς μία θετική κατάληξη της Διάσκεψης, να συμπεριφέρεται υπεύθυνα από εδώ και πέρα».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζουμε τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της

«Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα Mignatiou.com, απαντώντας σε ερώτημα για σχολιασμό των πρόσφατων απειλών που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Κύπρου και εναντίον των εταιρειών που συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για την αύξηση της έντασης, η οποία προέρχεται -ως γνωστόν- μόνο από την Τουρκία, και σύμφωνα με πληροφορίες με παρεμβάσεις της στην ‘Αγκυρα κατέστησε σαφές ότι είναι εναντίον κάθε κρίσης στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα συζητήθηκε κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, κατά την επίσκεψή του στη χώρα, την Κυριακή.

Η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου χαρακτηρίζεται ως εκρηκτική λόγω των απειλών της Τουρκίας, που προέρχονται από τον ανώτατο άρχοντα της χώρας.

Αξιωματούχος της κυπριακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο West Capella, έφτασε στην περιοχή δύο ώρες πριν την καθορισμένη ώρα.

«Βρίσκεται στο σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1» χωρίς κανένα πρόβλημα», μας είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η Λευκωσία δέχεται έμπρακτη υποστήριξη από διάφορες χώρες της περιοχής, που δεν ήθελε να κατονομάσει.

Πώς θα εξελιχθούν οι εργασίες γεώτρησης στο Οικόπεδο 11

Συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11 και στο κοίτασμα «Ονησίφορος» αρχίζει η διαδικασία της διερευνητικής γεώτρησης για λογαριασμό του γαλλικού κολοσσού TOTAL και της ιταλικής ENI. Η ουσιαστική έναρξη της γεώτρησης υπολογίζεται για την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η γαλλoϊταλική κοινοπραξία προβλέπει σε πρώτη φάση την πραγματοποίηση εργασιών σταθεροποίησης της πλωτής εξέδρας. Αμέσως μετά, τα ειδικά κλιμάκια των δύο εταιρειών θα προχωρήσουν σε ενδελεχή σάρωση του βυθού με ειδικό ρομποτικό σκάφος, ώστε να προστατευθεί τόσο η περιβαλλοντική ισορροπία όσο και ο υποθαλάσσιος αρχαιολογικός πλούτος που υπάρχει εντός του Οικοπέδου 11.

Ο γενικός διευθυντής της TOTAL Κύπρου, Ιβ Γκροζιάν, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο θα προχωρήσει αρχικά σε ορισμένες δοκιμές και ελέγχους, που θα διαρκέσουν λιγότερο από μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση. Το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών, που είναι γύρω στα χίλια εφτακόσια μέτρα, θα φθάσει μέχρι και τις τέσσερις χιλιάδες μέτρα.

Ειδικότερα, ο αρχικός στόχος προβλέπει το γεωτρύπανο να φτάσει στα 4.250 μέτρα από το βυθό, κατευθείαν στην «καρδιά» του κοιτάσματος «Ονησίφορος».

Η όλη διαδικασία γεώτρησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε και η γαλλική κοινοπραξία θα ανακοινώσει επισήμως το αποτέλεσμα των ερευνών.

Σε περίπτωση που υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, τότε θα ακολουθήσει και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση. Υπενθυμίζεται πως το κοίτασμα «Ονησίφορος» βρίσκεται σε απόσταση 150 χλμ. από τη Λεμεσό.

Νωρίτερα, την Τετάρτη (12/07/2017), το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella» Total - ENI έφτασε στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Τουρκικά πολεμικά πλοία δυτικά της Κύπρου

Η απάντηση της Τουρκίας στις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11 ήταν αναμενόμενη, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της.

Η Άγκυρα, με Navtex που εξέδωσε, δέσμευσε παράτυπα περιοχή έκτασης 10.000 τετρ. χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου, για ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, για σήμερα και αύριο 12 και 13 Ιουλίου, που θα διεξάγονται από τις 5.00 – 10.00 το πρωί.

Η περιοχή ξεκινά σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ακάμα και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στο βορειοανατολικό τμήμα της ζώνης που «δεσμεύτηκε» παράτυπα από την Τουρκία, αυτή την περίοδο ψαρεύουν αρκετά υπό κυπριακή σημαία ψαροκάικα.

Στο μεταξύ, η Τουρκία με τρεις παράτυπες ΝΟΤΑΜ, έχει «δεσμεύσει περιοχές του FIR Λευκωσίας, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου ήδη λόγω της περιόδου υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση, προκαλώντας, πέραν των άλλων επιπτώσεων και αναστάτωση σε υπερπτήσεις.

Ποιο είναι το πλοίο West Capella που θα πραγματοποιήσει τη γεώτρηση στην Κύπρο

Που κατασκευάστηκε, σε τι βάθος μπορεί να τρυπήσει και πόσα άτομα μπορεί να φιλοξενήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ




Σχετικές ειδήσεις