ΚΥΠΡΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Κύπρο: Οι Τούρκοι δέσμευσαν τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Κύπρο: Οι Τούρκοι δέσμευσαν τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στη Μεγαλόνησο – Η Άγκυρα προκαλεί εκδίδοντας παράνομες NAVTEX – Εκνευρισμός σε ΗΠΑ και Γαλλία για τις κινήσεις του Ερντογάν

Σκληρό διπλωματικό παιχνίδι παίζεται στην κυπριακή ΑΟΖ, με την Τουρκία να επιμένει στην αδιάλλακτη στάση και να προκαλεί ακόμα και τις «μεγάλες» δυνάμεις που κινούνται ανοιχτά της Μεγαλονήσου.

Ενώ οι δυο τουρκικές φρεγάτες καθώς και το Barbaros συνεχίζουν να κινούνται στις νοτιοδυτικές θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, η Τουρκία σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της «Καθημερινής» προχώρησε ήδη στην έκδοση παράνομης NAVTEX διάρκειας μέχρι τέλος του χρόνου δεσμεύοντας τέσσερα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για τα τεμάχια 4, 5, 6 και 7 για έρευνες από το Barbaros. Κίνηση η οποία αντιμετωπίζεται με την έκδοση αντι-NAVTEX όπως γίνεται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Μάλιστα όπως φαίνεται και στο χάρτη η Τουρκία προχώρησε και δέσμευσε ακόμα και ένα τεμάχιο το οποίο έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία TOTAL-ENI κατά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης.

Σχετικές ειδήσεις