ΚΥΠΡΟΣ

Εκλογές Κύπρος: Ανοίγουν οι κάλπες στις 07:00 - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Εκλογές Κύπρος: Ανοίγουν οι κάλπες στις 07:00 - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τις 13ες Προεδρικές Εκλογές στην 57ετή ιστορία της πραγματοποιεί την Κυριακή (28/01) Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00 το απόγευμα, με μια ώρα διάλειμμα μεταξύ 12:00 και 13:00 το μεσημέρι.

Συνολικά 1122 εκλογικά κέντρα θα στηθούν σε Κύπρο και εξωτερικό για τους 550.876 εγγεγραμμένους εκλογείς που έχουν δικαίωμα ψήφου. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 657 Τ/κ εκλογείς και 283 εγκλωβισμένοι.

Η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια είναι η Λευκωσία με 213.033 εκλογείς και ακολουθεί η Λεμεσός με 152.115, η Λάρνακα με 92.795, η Πάφος 49.765, η Αμμόχωστος με 31.485, και το εξωτερικό με 11.683.

Δεδομένου ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, αναμένεται γύρω στις 18:30 το απόγευμα να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, από τα μικρά σε αριθμούς εκλογέων εκλογικά κέντρα, ενώ γύρω στις 20:30 αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα.

Εάν κανένας από τους υποψήφιους δεν εξασφαλίσει πέραν του 50% των εγκύρων ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, την επόμενη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018.

Οι πρώτες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν αμέσως μετά την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 13 Δεκεμβρίου 1959. Πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Οι υποψήφιοι είναι εννέα, αλλά οι βασικοί είναι τρεις: Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς.

Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, στις 4 Φεβρουαρίου. Επίσης, σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται άνετα. Οι εκλογές της Κυριακής θα είναι θρίλερ για το ποιος εκ των Παπαδόπουλου, Μαλά θα περάσει στον δεύτερο γύρο.

Πώς ψηφίζετε

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, τα μόνα καθορισμένα σημεία, με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «Χ», το «+», και το «√».

Γι’ αυτό, καλούνται οι εκλογείς να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα πιο πάνω καθορισμένα σημεία μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής τους, αφού αποσυρθούν στον εκλογικό θάλαμο ψηφοφορίας.

Σε περίπτωση που ο εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα, με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Αν ο εκλογέας ψηφίσει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του ψηφοδελτίου, εκτός από το ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής του το ψηφοδέλτιο θα είναι επίσης άκυρο.

Σχετικές ειδήσεις