ΚΥΠΡΟΣ

Εκλογές Κύπρος - Guardian: «Ηχηρή επιδοκιμασία» η νίκη Αναστασιάδη

Εκλογές Κύπρος - Guardian: «Ηχηρή επιδοκιμασία» η νίκη Αναστασιάδη

Προεδρικές εκλογές Κύπρος | Ειδήσεις: Ως «ηχηρή επιδοκιμασία» της ηγεσίας του την τελευταία πενταετία, χαρακτηρίζει την εκλογική νίκη του Νίκου Αναστασιάδη η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στη Λευκωσία σημειώνει ότι ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν επί καιρώ ο επικρατέστερος νικητής μίας «χλιαρής» εκλογικής εκστρατείας, η οποία σημαδεύτηκε από την αποχή των ψηφοφόρων.

Παρ' όλα αυτά, προσθέτει, η αγωνία είχε αυξηθεί μετά από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και το «απροσδόκητο» 30,2% του Σταύρου Μαλά.

«Στο τέλος, το εκλογικό σώμα, βάζοντας το οικονομικό σκεπτικό πρώτα, επέλεξαν τον Αναστασιάδη, ο οποίος έχει ευρέως πιστωθεί την πλοήγηση της εντυπωσιακής οικονομικής ανάκαμψης της Κύπρου από τη στιγμή που ανέλαβε τη χώρα, εν μέσω σκηνών χάους, το 2013», αναφέρει η ανταπόκριση του Guardian.

Όπως σχολιάζει το ίδιο δημοσίευμα, «η νίκη του συνιστά δικαίωση των πολιτικών, που απέχοντας από το να είναι δημοφιλείς, έβαλαν το νησί πίσω σε ένα βιώσιμο μονοπάτι».

Η εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι η τραπεζική κρίση, «η οποία αποδίδεται ευθέως στην ανικανότητα της τότε κυβέρνησης του ΑΚΕΛ», ήταν «η πιο τραυματική» εμπειρία για την Κύπρο μετά από την τουρκική εισβολή του 1974.

Όπως αναφέρεται, ο επιδέξιος χειρισμός της κρίσης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα μπορούσε τώρα να του δώσει το περιθώριο να επικεντρωθεί στο να θεραπεύσει τη διαίρεση του νησιού.

Διεθνής σύμβουλος με έδρα τη Λευκωσία, σχολιάζει στον Guardian ότι η νίκη Αναστασιάδη εξασφαλίζει μία συνέχεια, κάτι που είναι θετικό για την οικονομία και για την προοπτική λύσης του Κυπριακού, όπως επίσης και για τον ρόλο της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο.

Guardian, ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις