ΚΥΠΡΟΣ

H προκλητικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ εμποδίζει την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό

H προκλητικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ εμποδίζει την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό

Οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν την ορθότητα των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι στη συνάντησή του με την ειδική αντιπρόσωπο του γγ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέπτυξε τις γνωστές του ιδέες για το πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει ένας διάλογος στο Κυπριακό, που να έχει πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης. «Νοουμένου» πρόσθεσε «ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις ενέργειες, που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Αναστασιάδης διεμήνυσε στην κ. Σπέχαρ πως «ενόσω παραμένουν σε εξέλιξη οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι εφικτή η επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό».

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε σαφές στην αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν υπάρχει διασύνδεση του φυσικού αερίου με το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι για το θέμα των υδρογοναθράκων υπάρχει σύγκλιση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που δεν έχει αμφισβητηθεί. «Άρα» πρόσθεσε «όσα ισχυρίζεται η Τουρκία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κ. Σπέχαρ θα μεταφέρει τις ιδέες του Προέδρου Αναστασιάδη στον γγ των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένης και της θέσης του για τα τεκταινόμενα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις