Αποχωρεί η πλατφόρμα από το «οικόπεδο 12»

Αποχωρεί η πλατφόρμα από το «οικόπεδο 12»

Ξεκινά η διαδικασία απελευθέρωσης και μετακίνησης της πλατφόρμας «Noble Homer Ferrington» προς το Ισραήλ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Μέχρι τότε, το γεωτρύπανο θα έχει φτάσει στα όρια του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στόχος είναι το γεωτρύπανο να εισχωρήσει στα πρώτα 2 με 5 μέτρα, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος εισροής λάσπης. Θα ακολουθήσει σωλήνωση και το τελικό τσιμέντωμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», θα γίνει και δοκιμαστική καύση του δείγματος που θα ληφθεί από το βάθος των πρώτων μέτρων του κοιτάσματος πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Μάλιστα, είναι πιθανό η καύση να γίνει συμβολικά κατά την παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Η δοκιμαστική καύση θα διαρκέσει μερικές ώρες και μετά θα διακοπεί, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της γεώτρησης.

Αμέσως μετά -μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής- θα ξεκινήσει διαδικασία απελευθέρωσης και μετακίνησης της πλατφόρμας, λόγω των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων που έχει υπογράψει η Noble με το Ισραήλ, που δεν επιτρέπουν άλλο περιθώριο παραμονής της πλατφόρμας στο «οικόπεδο 12».

Ο «Όμηρος» αναμένεται να επιστρέψει τον Φεβρουάριο, για να συνεχίσει τη γεώτρηση στο ίδιο σημείο, για ακόμα 150 περίπου μέτρα ωφέλιμου πάχους του κοιτάσματος, ώστε να γίνουν όλες οι δοκιμές που απαιτούνται, όπως και ολοκληρωμένες δοκιμαστικές καύσεις αερίου.