ΚΥΠΡΟΣ

Επιστολή της Κύπρου στον Όλι Ρεν

Επιστολή της Κύπρου στον Όλι Ρεν

Στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της Κύπρου για την οικονομία αναφέρεται η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Κίκη Καζαμία, στον Ευρωπαίο Επίτροπο, Όλι Ρεν.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην επιστολή του Όλι Ρεν, που προειδοποίησε την Κύπρο καθώς και άλλες τέσσερις χώρες ότι βρίσκεται στα πρόθυρα παραβίασης των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και ζητούσε τη λήψη μέτρων.

Ο κ. Καζαμίας ενημέρωσε τον Επίτροπο για τα όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012, ο οποίος καθιερώνει μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 200 εκατ. ευρώ καθώς και για τη λήψη πρόσθετων μέτρων που έχουν σταλεί προς τη Βουλή.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει αυξήσει τον ΦΠΑ από 15% στο 17%, ωστόσο το μέτρο βρίσκεται εδώ και δυο μήνες σε εκκρεμότητα στη Βουλή.

Παράλληλα, ο κ. Καζαμίας αναφέρει ότι έχει ζητήσει πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα για δύο χρόνια και τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα σε μισθούς πάνω 2.500 ευρώ και ότι ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να ζητήσει και εισφορά των εργοδοτών.

Το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση της Κύπρου θα ανακοινώσει μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και εξετάζει σειρά μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας, που θα εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο.