ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο για τον «Πορθητή» - Σε επιφυλακή η κυβέρνηση

Κύπρος: Συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο για τον «Πορθητή» - Σε επιφυλακή η κυβέρνηση
Σε ερώτηση πώς η ΕΕ μπορεί να αντιδράσει, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο θέμα της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης, τα προενταξιακά κονδύλια και άλλα
EUROKINISSI

Σε επιφυλακή βρίσκεται η κυπριακή κυβέρνηση μετά τις τουρκικές προκλήσεις ενώ σήμερα (6/5) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, των υπουργών Ενέργειας, Άμυνας, Δικαιοσύνης και της υφυπουργού Ναυτιλίας, ενώ το ερχόμενο Σάββατο το πρωί ο Πρόεδρος θα προεδρεύσει σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις δραστηριότητες του «Πορθητή» σε συνεργασία με άλλα γειτονικά κράτη. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, εξερχόμενος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι στις 4 Μαΐου κατατέθηκαν στον ΓΓ των ΗΕ οι γεωγραφικές συντεταγμένες του ορίου της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας και είπε ότι θα γίνει και σχετική δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι όλες οι Κυβερνήσεις της Δημοκρατίας από το 2004, στη βάση των σχετικών εισηγήσεων των διεθνών συμβούλων και στη βάση του διεθνούς δικαίου με το οποίο διασφαλίζονται απόλυτα τα δικαιώματα της Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα της είχαν αποφασίσει να μην προχωρήσουν σε κατάθεση, έτσι ώστε αυτό να μη χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ως πρόκληση για να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Επίσης, είπε ότι με τροποποιητικό νόμο τον Ιούλιο του 2014 για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα ξεκαθαρίσαμε ότι τα όρια της ΑΟΖ μας είναι η μέση γραμμή.

«Οι συντεταγμένες απλώς καθορίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη μέση γραμμή. Θυμίζω ότι τα δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας είναι ipso facto, δηλαδή αυτόματα και είναι εξαρχής. Αρα, δεν τίθεται η όποια αμφισβήτηση για τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με κράτη μέλη της ΕΕ, και είπε ότι χθες είχε επικοινωνία με τον Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης, ενώ βρισκόμαστε σε επαφή με σημαντικές πρωτεύουσες των κρατών μελών της ΕΕ που εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ».

Σε ερώτηση πώς μπορεί να αποτρέψει η Κυπριακή Δημοκρατία τη γεώτρηση στην ΑΟΖ της από πλευράς Τουρκίας, ο Υπουργός είπε ότι «εδώ και καιρό προβαίνουμε σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες για να αποτραπεί το συγκεκριμένο ενδεχόμενο ή και άλλα που ίσως η Τουρκία να έχει στο μυαλό της. Εκεί που θεωρούμε ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η ΕΕ. Και είναι εκεί που εδώ και καιρό έχουν γίνει σχετικές ενέργειες».

Σε ερώτηση πώς η ΕΕ μπορεί να αντιδράσει, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο θέμα της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης, τα προενταξιακά κονδύλια και άλλα, προσθέτοντας ότι σε όλα αυτά που απαιτείται ομοφωνία η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ανέφερε ότι μέσα από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων προκύπτει ότι η Τουρκία επιχειρούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια εδώ και καιρό, αλλά το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να συνεργαστούν με εταιρείες υποστηρικτικών υπηρεσιών ή για ενοικίαση γεωτρύπανου ήταν κάτι που καθυστερούσε αυτή την εξέλιξη. «Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που έχει σοβαρές προεκτάσεις», συμπλήρωσε.

Ετοιμάζονται τα διεθνή εντάλματα σύλληψης

Σε ερώτηση αν η Τουρκία έχει εξασφαλίσει συνεργασία από εταιρείες και αν ναι από ποια κράτη προέρχονται οι εταιρείες αυτές, σημείωσε ότι «σίγουρα δεν υπάρχει συνεργασία σε κρατικό επίπεδο. Από κει και πέρα βρισκόμαστε στην ετοιμασία των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης, στην ετοιμασία του σχετικού καταλόγου για όλους όσοι εμπλέκονται στη συγκεκριμένη ενέργεια. Να κάνουμε λίγη υπομονή».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «για μας η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί την υπ’ αριθμό 1 προτεραιότητα μας. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων εκείνους που επηρεάζει πιο αρνητικά είναι το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Και η ίδια η πρόσφατη τουρκική παράνομη ενέργεια σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όταν βρίσκονταν πρόσφατα στο Πεκίνο, είχαν συζητήσει με τον ΓΓ των ΗΕ τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου.

«Δεν αποπροσανατολιζόμαστε από τον στόχο μας που δεν είναι άλλος από την επίλυση του Κυπριακού. Εμείς βιώνουμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τις συνέπειες της παρούσας κατάστασης πραγμάτων και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν δεδομένα που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που θέλει και ο ΓΓ. Για όλα αυτά ο Πρόεδρος είναι σε επαφή με τον ΓΓ των ΗΕ», κατέληξε.