ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Κυρώσεις μέσω Ρουμανίας για την Τουρκία θα επιδιώξει ο Αναστασιάδης

Κύπρος: Κυρώσεις μέσω Ρουμανίας για την Τουρκία θα επιδιώξει ο Αναστασιάδης
AP images

Ως χρυσή ευκαιρία αντιμετωπίζεται το Άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ στη Ρουμανία όπου ο Νίκος Αναστασιάδης θα επιχειρήσει να «κερδίσει» κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη στη Ρουμανία, όπου στις 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εγείρει το θέμα των πρόσφατων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και θα ζητήσει να ληφθούν δραστικά πολιτικά μέτρα κατά της Τουρκίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο θα έχουν συνάντηση. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογο του, δήλωσε ότι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν αυτό που κυριάρχησε της συζήτησης.

«Είναι σημαντικό ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, στη συνέχεια και προηγούμενων συζητήσεων που είχαμε αναγνωρίζει την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης από πλευράς Ε.Ε», σημείωσε. Και συνέχισε λέγοντας: «Μέσα στο πνεύμα αν θέλετε των σχετικών άρθρων και της Συνθήκης της Λισσαβόνας για να αντιμετωπιστεί αυτή η καθ’ όλα παράνομη ενέργεια που επηρεάζει και τα συμφέροντα της Γαλλίας αλλά και της Ε.Ε».

Για να υπογραμμίσει: «Ανταλλάξαμε πολύ συγκεκριμένες απόψεις και για το θέμα αντίδρασης της Ε.Ε. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και στη Ρουμανία στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει και με τον Γάλλο Πρόεδρο επί της ενημέρωσης που θα τύχει για τα όσα συζητήθηκαν εδώ για τα επόμενα βήματα».

Ο κ. Χριστοδουλίδης, πρόσθεσε ότι υπήρξαν κι άλλα θέματα συζήτησης αφού σύντομα ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει πρωτοβουλία για να συγκληθεί η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ ανάμεσα σε Κύπρο – Ελλάδα – Γαλλία και Αίγυπτο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου μιλώντας σε εκδήλωσης το προεδρικό Μέγαρο κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τα μεγάλα κράτη της ΕΕ να ασκήσουν πίεση πάνω στην Τουρκία «ώστε να συνειδητοποιήσει ότι επιτέλους το διεθνές δίκαιο δεν είναι αυτό που είναι γραμμένο στο Κοράνι του κ. Ερντογάν, αλλά αυτό που αποτελεί τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ζήτησε να τεθεί πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας, ενώ κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να συμβάλουν στη δημιουργία ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους, μακριά από εξαρτήσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, επίσης, ότι «στόχος μας παραμένει η δημιουργία ενός κράτος, μιας πατρίδας ανεξάρτητης κράτους μέλους των ΗΕ που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών».

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική προκλητικότητα σταματά τις διεργασίες για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Όλοι πλέον, του Συμβουλίου Ασφαλείας συμπεριλαμβανομένου, αναμένουν τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ η τριμερής αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας.

Για τα όσα λέχθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Πεκίνο, τα όσα οδήγησαν στην επιστολή προς τον κύριο Γκουτέρες αλλά και για το πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες, δεδομένης της αυστηρής πρόσφατης τοποθέτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα ενημερωθούν τα κόμματα, σε Εθνικό Συμβούλιο, το πρωί του Σαββάτου.