ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Ενα τρισ. έχουν κάνει φτερά από τη Wall Street - Κατακρημνίζονται οι αγορές

Ενα τρις έχουν κάνει φτερά από τη Wall Street
Ενα τρις έχουν κάνει φτερά από τη Wall Street
AP Photo/Richard Drew

Το ξεπούλημα δεν έχει τέλος στις αγορές, με τη Wall Streer να βυθίζεται χθες για δεύτερη συνεδρίαση και να εισέρχεται σε περιβάλλον bear market.

Σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία κατακρημνίζονται και φαίνεται, όπως λένε οι αναλυτές πως οι αναταράξεις θα συνεχιστούν.

Οι επενδυτές φεύγουν άρον άρον από τα ριψοκίνδυνα assets εν μέσω ανησυχιών ότι οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις θα οδηγήσουν τις κεντρικές τράπεζες να συσφίξουν τη νομισματική τους πολιτική, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε ύφεση τις οικονομίες.

Σύμφωνα με τη Barclays, η FED αναμένεται να αυξήσει κατά 0,75% το βασικό επιτόκιο αναφοράς στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο εύρος του 3%-3,25% στις αρχές του 2023. Από την πλευρά της η JP Morgan προβλέπει ότι η FED στις 15 Ιουνίου 2022 θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75% ενώ πλέον δεν αποκλείεται ούτε αύξηση 1% σε μια συνεδρίαση.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στα χρηματιστήρια είναι το γεγονός πως οι 10 κορυφαίες εταιρείες του S&P 500 -με βάση την κεφαλαιοποίηση τους- έχουν χάσει συνολικά πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε αξία τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Η Morgan Stanley προειδοποίησε για μεγάλη διόρθωση στη Wall Street, εκτιμώντας ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.400 μονάδες (πτώση -18% από τα τρέχοντα επίπεδα) μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου 2022.

Αλλά και η Bank of America εκτιμά ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα υποχωρήσει -23% στις 3.000 μονάδες σε διάστημα 4 μηνών, με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα να υποστηρίζει πως τα πράγματα θα πάνε πολύ χειρότερα από ότι έχουν εκτιμήσει οι περισσότεροι.