ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Οι «αρκούδες» κόβουν βόλτα στις αγορές: Εκρηκτικό κοκτέιλ πληθωρισμού – ύφεσης

Οι «αρκούδες» κόβουν βόλτα στις αγορές: Εκρηκτικό κοκτέιλ πληθωρισμού – ύφεσης

Στο μάτι του κυκλώνα εξακολουθούν να βρίσκονται τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ εν μέσω αναζωπύρωσης των ανησυχιών ότι οι οικονομίες δεν θα αποφύγουν την ύφεση.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ που δημιουργούν οι πληθωριστικές πιέσεις και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα οδηγούν τους επενδυτές μακριά από τα επικίνδυνα assets.

H εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σε υψηλό 41 ετών, έχει αυξήσει τις φωνές όσων υποστηρίζουν ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια έως και 1% αργότερα αυτόν τον μήνα, κάτι που θα συνιστούσε μια εξαιρετικά επιθετική κίνηση, μετά την αύξηση των 75 μ.β. του Ιουνίου, τη μεγαλύτερη από το 1994.

Η Bank of America εκτιμά ότι η Fed θα αυξήσει το εύρος-στόχο του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 3,25-3,5% έως το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένης άλλης μιας αύξησης 75 μ.β. στην προσεχή συνεδρίαση της FOMC του Ιουλίου.

Ο αμερικανικός οίκος μειώνει μειώνει την εκτίμησή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος στο 1,1% και -0,5% το 2023, ενώ προβλέπει πως και τα δύο τρίμηνα φέτος θα είναι με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Για την Ευρώπη η UBS «βλέπει» πολύ υψηλότερες τιμές της ενέργειας και υπερβολική αυστηροποίηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τη UBS, οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, επιβαρύνοντας έτσι τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένει η οικονομία της Ευρωζώνης να υποφέρει από στασιμότητα κατά τη διάρκεια του 2022, αλλά θα αποφύγει την ύφεση.

Από την πλευρά της η επενδυτική εταιρεία BlackRock προειδοποιεί τους επενδυτές για εποχή μεγάλης αστάθειας και μεταβλητότητας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να περιορίσουν τον πληθωρισμό συνθλίβοντας την ανάπτυξη. Ως αποτέλεσμα, η ΒlackRock δίνει σύσταση underweight για τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών , ενώ κλίνει προς τα ομόλογα.

Για νέα ισχυρή πτώση στον S&P 500 προειδοποιεί η Morgan Stanley, εκτιμώντας ότι η «βουτιά» στον παγκόσμιο δείκτη - βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου θα αγγίξει το -22% ή τις 3.000 μονάδες.