ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Το ξέφρενο ράλι στις ευρωπαϊκές ενεργειακές τιμές – Ο δύσκολος χειμώνας και η σοβαρή κρίση

Το ξέφρενο ράλι στις ευρωπαϊκές ενεργειακές τιμές – Ο δύσκολος χειμώνας και η σοβαρή κρίση
pixabay.com

Δεν έχει τέλος το ράλι στις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που αναζωπυρώνει τις ανησυχίες ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με βαθιά ενεργειακή κρίση.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου έτους στη Γερμανία αυξήθηκαν έως και 3,7%, στα 477,50 ευρώ (487 $) ανά μεγαβατώρα, στο European Energy Exchange AG, σχεδόν έξι φορές ακριβότερες από πέρυσι και μόνο τους δυο τελευταίους μήνες οι τιμές διπλασιάστηκαν.

Η ξέφρενη κούρσα των τιμών είναι αποτέλεσμα του προβληματισμού για το κατά πόσο οι περιορισμένοι προμηθευτές φυσικού αερίου της Ευρώπης θα είναι σε θέση να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια τον προσεχή χειμώνα. Παράλληλα με δεδομένο ότι πυρηνική ικανότητα της Γαλλίας είναι εξαιρετικά χαμηλή, μειώνεται η πιθανότητα εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ακραίο ράλι τιμών θα υποχωρήσει σύντομα, δήλωσε ο αναλυτής της Rystad Energy AS Fabian Ronningen. Οι χαμηλές δυνατότητες πυρηνικής ενέργειας, υδροηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα στην Ευρώπη δεν μπορούν να μετριάσουν αυτή την πίεση, τόνισε.

Σύμφωνα με το Bloomberg η ενεργειακή κρίση που πλήττει εδώ και αρκετούς μήνες την Ευρώπη θα μπορούσε να επιδεινωθεί, καθώς απομένουν μόλις δύο μήνες πριν από την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η Μόσχα μείωσε τις αποστολές μέσω του Nord Stream, του κύριου αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με την ήπειρο, στο 20% περίπου της χωρητικότητας της σύνδεσης από τα τέλη Ιουλίου, επικαλούμενη προβλήματα με τους στρόβιλους. Οι ροές παρέμειναν σταθερές σε αυτό το επίπεδο έκτοτε. Αλλά ακόμη και με τα αποθέματα φυσικού αερίου που δημιουργούνται σταθερά, μια ευρύτερη κρίση έρχεται να υπογραμμίσει πόσο ρευστό είναι το σκηνικό.

Σε ό,τι αφορά στον ποταμό Ρήνο, που αποτελεί το σημαντικότερος ποταμό της βορειοδυτικής Ευρώπης για τη μεταφορά βιομηχανικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων ενεργειακών προϊόντων όπως το ντίζελ και ο άνθρακας, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ενδέχεται να γίνει σχεδόν αδιάβατος σε βασικό σημείο στη Γερμανία λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού. Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να παραμείνει για μήνες, αυξάνοντας ενδεχομένως τη ζήτηση φυσικού αερίου ως καυσίμου αντικατάστασης.