ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

«Βασιλιάς» τα μετρητά – Γυρίζουν την πλάτη στις μετοχές οι διαχειριστές

«Βασιλιάς» τα μετρητά – Γυρίζουν την πλάτη στις μετοχές οι διαχειριστές
AP Photo

«Τα μετρητά είναι βασιλιάς», λέει το παλιό χρηματιστηριακό ρητό, το οποίο υιοθετούν στην τρέχουσα συγκυρία τα μεγάλα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Με τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη να έχουν υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό και τις ανησυχίες για τον στασιμοπληθωρισμό να αυξάνονται, οι στρατηγικοί αναλυτές συμβουλεύουν τους επενδυτές να στραφούν στα μετρητά και να μείνουν μακριά από τις επενδύσεις σε assets.

Η παγκόσμια οικονομία, «φλερτάρει» επικίνδυνα με την ύφεση και απειλείται από την πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό για την πορεία των μετοχών τους επόμενους μήνες. Εξάλλου υπό τις παρούσες συνθήκες είναι βέβαιο πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, στρατηγική που αναμένεται να πλήξει την ανάπτυξη.

Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates LP, Ray Dalio σε άρθρο του στο LinkedIn προειδοποίησε πως μια απλή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed σε περίπου 4,5% θα οδηγούσε τις μετοχές σε βουτιά κατά 20%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ιδρυτής της DoubleLine Capital LP και δισεκατομμυριούχος Jeff Gundlach, ο οποίος προβλέπει πτώση έως 20% – 25% από τα τρέχοντα επίπεδα για τον παγκόσμιο δείκτη – βαρόμετρο S&P 500.

Από την πλευρά της η Deutsche Bank θεωρεί πως η Wall Street δεν έχει «πιάσει πάτο» ακόμη, oπότε οι επενδυτές θα πρέπει να μην ενθουσιάζονται από αναλαμπές και να παραμείνουν προσεκτικοί, Μάλιστα οι fund managers που ρώτησε η επενδυτική τράπεζα στο πλαίσιο δημοσκόπησης - έρευνας «βλέπουν» πτώση έως -20% στον S&P 500 το 2023.

Αυξάνονται οι «αρκούδες»

«Αρκούδα» για τις προοπτικές της αμερικανικής χρηματαγοράς δηλώνει ο ιδρυτής της GMO, Jeremy Grantham. Όπως επεσήμανε: «παραμένουμε στη σφαίρα της υπερφούσκας, και γι’ αυτό πρέπει να αναμένουμε πτώση έως -26% το 2022, με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου συρροή προκλήσεων».

Nα μειώσουν την έκθεσή τους προτρέπει τους επενδυτές η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στην Ευρώπη, η Amundi, η οποία έχει δηλώσει, πως σταδιακά λαμβάνει πιο αμυντικές θέσεις καθώς το μακροοικονομικό αυξάνεται το μακροοικονομικό ρίσκο και οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη επιδεινώνονται.

Η επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 2 τρισ. δολαρίων υποστηρίζει πως η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και οι ζοφερές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, θα έχουν ως αποτέλεσμα οι μετοχές να υποστούν πιέσεις.

Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσουν το αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 σε πτώση στις 3.400 μονάδες (-15% από τα τρέχοντα επίπεδα) μέχρι το τέλος του 2022 εκτιμά η Morgan Stanley. Όπως επεσήμανε ο αναλυτής του αμερικανικού οίκου, Michael Wilson, «η καταστροφή και η κατήφεια» δεν έχουν τελειώσεις για τις μετοχές.