ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταγή ακρίβειας και στεγαστικά δάνεια σε νέους: Οι δικαιούχοι - Πότε κατατίθεται το νομοσχέδιο

Επιταγή ακρίβειας και στεγαστικά δάνεια σε νέους: Οι δικαιούχοι - Πότε κατατίθεται το νομοσχέδιο
Επιταγή ακρίβειας και κοινωνική στέγη
Pixabay

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας έρχονται τα προγράμματα που αφορούν την κοινωνική στέγη και τα δάνεια σε νέους, καθώς και άλλες διατάξεις για τη στήριξη των πολιτών.

Σε αναμονή είναι χιλιάδες πολίτες για την επιταγή ακρίβειας, τα προγράμματα που αφορούν την κοινωνική στέγη και τα δάνεια σε νέους, καθώς και άλλες διατάξεις που αναμένονται να κατατεθούν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Μέχρι την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου θα κατατεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο, ενώ η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ αναμένεται να δοθεί στους ευάλωτους πολίτες στα μέσα Δεκεμβρίου.

Δικαιούχοι είναι:

- 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι (από 634.000 που ίσχυε πέρυσι), με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ),

- 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ,

- 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο,

- 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ,

- 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%,

- 100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες –στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Κοινωνική στέγη

Το πρόγραμμα για την κοινωνική στέγη αφορά, τα άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, το πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ», την αξιοποίηση υφιστάμενων κενών ιδιωτικών κατοικιών, την κοινωνική κατοικία για ευάλωτες ομάδες και την κοινωνική αντιπαροχή.

1. Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια

-Το μέτρο αφορά στη χορήγηση στεγαστικών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο 1% (έναντι 4% που είναι ο μέσος όρος των επιτοκίων στην αγορά σήμερα) σε 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών. Τα χαμηλότοκα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 90 % της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας. Το πρόγραμμα θα αφορά την αγορά διαμερισμάτων έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως και το 2007.

Ενδεικτικά ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 € θα πληρώνει μηνιαία δόση 275 -285 € Και το σπίτι στη λήξη του δανείου θα μένει στην ιδιοκτησία του δανειολήπτη.

Προϋπόθεση για τη λήψη των χαμηλότοκων δανείων θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με τα πρόσφατα διευρυμένα κριτήρια. Άρα οι δυνητικά ωφελούμενοι είναι ένα μεγάλο τμήμα των φορολογουμένων.

2. Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ»

-Το πρόγραμμα προβλέπει τη μίσθωση - σε πρώτη φάση - άνω των 1.000 κενών ιδιωτικών κατοικιών του προγράμματος ΕΣΤΙΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και νέα ζευγάρια. Τα σπίτια αυτά που ήταν παραχωρημένα σε ιδιώτες και νοικιάζονταν σε μετανάστες θα είναι διαθέσιμες μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Ωφελούμενοι είναι 2.500 νέοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Προτεραιότητα θα δοθεί στους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

3. Αξιοποίηση υφιστάμενων κενών ιδιωτικών κατοικιών

-Το πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση μαζικής ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους, για την άμεση διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες σε νέους και νέα ζευγάρια με κοινωνικά κριτήρια. Από τη δράση αναμένεται να ωφεληθούν 10.000 νέοι και νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών.

4. Κοινωνική κατοικία για ευάλωτες ομάδες

Ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στον Δήμο Αθηναίων και 30 στο Δήμο Θεσσαλονίκης) όπου θα στεγαστούν τουλάχιστον 200 νέοι και νέα ζευγάρια έως 39 ετών, με κριτήρια κοινωνικού χαρακτήρα που θα καθοριστούν έως το τέλος του έτους.

5. Κοινωνική αντιπαροχή

- Αξιοποίηση ακινήτων της ΔΥΠΑ για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο

- Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο.

Άλλες διατάξεις

- Παύση υφ’ όρον της ποινικής δίωξης οφειλετών με ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές, όσο εξυπηρετούν τη ρύθμιση.

- Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του τ. Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Η εισφορά δεν είναι ανταποδοτική και πλέον δεν θα κρατείται από τους μισθούς στο Δημόσιο.

- Επέκταση σε όσους ενστόλους εξαιρούνταν της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή του δικαιώματος αναγνώρισης έως και επιπλέον 5 ετών ασφάλισης με καταβολή των αντίστοιχων εισφορών.

- Εξισώνονται οι όροι για την συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων ως συνάρτηση του ποσοστού αναπηρίας. Δηλαδή οι παλαιοί ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται με ποσοστό αναπηρίας 50% όπως και οι παλαιοί ασφαλισμένοι του πρώην ΙΚΑ

- Προβλέπονται ενιαίοι όροι για την αίτηση διαδοχικής σύνταξης μεταξύ του ΕΦΚΑ και των φορέων εκτός αυτού, όπως είναι η ΤτΕΕΛΛ , ο ΕΔΟΕΑΠ, τα 4 ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης και τα ταμεία αλληλοβοήθειας. Δηλαδή θα ορίζεται ότι για την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει να υπάρχουν 1000 ένσημα στον τελευταίο φορέα, εκ των οποίων τα 500 στα 2 τελευταία χρόνια αντί 1500 και 600 αντίστοιχα.

- Μονιμοποιείται η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών. Το μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.