ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Ενεργειακή κρίση: Η Ε.Ε. σε βέρτιγκο και ο Ντράγκι που «πυροβολεί» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ενεργειακή κρίση: Η Ε.Ε. σε βέρτιγκο και ο Ντράγκι που «πυροβολεί» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβουλεύονται εδώ και μήνες οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, χωρίς κανένα αποτέλεσμα όσον αναφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής. Συσκέψεις επί συσκέψεων πίσω από τις ανοικτές ή κλειστές πόρτες των Βρυξελλών, αλλά φαίνεται πως για μία ακόμη φορά οι γραφειοκράτες θα μείνουν μόνο στα λόγια.

Το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που ζητούν η Ελλάδα και άλλες 15 χώρες συζητείται αλλά η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να μην κακοκαρδίσει τους Γερμανούς έβαλε στο τραπέζι εναλλακτική πρόταση, η οποία θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 20 και 21 Οκτωβρίου. Αλλά και τότε δεν αναμένεται απόφαση αφού οι διαφωνίες για τον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης παραμένουν και δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν.

Πάντως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν πρέπει να πέρασε και πολύ καλά στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο Μάριο Ντράγκι, την κατηγόρησε πως είναι υπεύθυνη για τον κίνδυνο ύφεσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» «Εσείς θα φταίτε για την ύφεση», προειδοποίησε την επικεφαλής της Κομισιόν, ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, που εμφανίστηκε έξω φρενών με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και με τους Ολαφ Σολτς και Μαρκ Ρούτε.
«Συζητάμε για το φυσικό αέριο εδώ και επτά μήνες» φαίνεται να είπε ο Μάριο Ντράγκι. «Έχουμε ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων για να τροφοδοτήσουμε τον πόλεμο της Μόσχας, και ακόμα δεν έχουμε λύσει τίποτα. Αν δεν είχαμε χάσει τόσο πολύ χρόνο δεν θα βρισκόμασταν τώρα στα πρόθυρα της ύφεσης».

Όπως ανέφεραν δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, προτελευταία του προτελευταία Σύνοδο Κορυφής ως πρωθυπουργός, ο Μάριο Ντράγκι πήρε τον λόγο και άφησε περισσότερους από έναν εκ των παρόντων εμβρόντητους. Στο σημείο που ένας εκ των παρευρισκομένων φαίνεται να τόνισε πως «δεν τον έχουμε ξαναδεί τόσο σκληρό».

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ κατηγόρησε τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες Σολτς και Ρούτε πως έσπασαν το μέτωπο της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, τον γερμανό Καγκελάριο «για την ασπίδα των 200 δισεκατομμυρίων που επέτρεψε στο Βερολίνο να εξασφαλίσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις χωρίς να σκέφτεται την υπόλοιπη Ευρώπη» και τον Ολλανδό πρωθυπουργό «για την αντίσταση στην αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου».

Ο «σούπερ Μάριο» έχει αποδείξει πως δεν μασάει το λόγια του όταν κινδυνεύει η Ε.Ε. και πως τολμά να τα βάλει με το Βερολίνο και τους δορυφόρους του. Το έκανε στην κρίση χρέους το 2010, όταν «τα γεράκια» της ΕΚΤ τον κατηγορούσαν για τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο εκείνος τους γύρισε την πλάτη και κατάφερε να σώσει το ευρώ.

Μακάρι και σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία οι ελίτ των Βρυξελλών να είχε αυτό το σθένος και να λειτουργούσε προς όφελος της ολόκληρης της Ευρώπης και όχι να υποτάσσεται σε αυτά που θέλουν οι Γερμανοί και οι συν αυτώ. Δυστυχώς όμως οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. παίζουν ο καθένα το δικό του παιχνίδι, οδηγώντας στο χείλος τους γκρεμού τη Γηραιά Ηπειρο. Και είναι βέβαιο πως το επόμενο διάστημα σε πολλές χώρες θα υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές, λόγω της ανεπάρκειας και της απροθυμίας των ευρωπαίων ηγετών να βρουν μια κοινή λύση για την αντιμετώπιση του κύματος των ανατιμήσεων σε υπηρεσίες και προϊόντα.

Σχετικές ειδήσεις