ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Κρυπτονομίσματα: Η μαγεία, οι «σκοτεινές λίμνες» και οι περίεργες πυραμίδες

Κρυπτονομίσματα: Η μαγεία, οι «σκοτεινές λίμνες» και οι περίεργες πυραμίδες
Τα κρυπτονομίσματα έγιναν της μόδας τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για σκοτεινά δίκτυα και «dark pοοls»
Pixabay

Οι υποστηρικτές των cryptο επιμένουν στην απόλυτη ελευθερία/ανεξαρτησία της συγκεκριμένης αγοράς από τις ρυθμιστικές Αρχές, ενώ οικονομολόγοι και αναλυτές προειδοποιούν για το «τέλος παιχνιδιού»

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Πρόκειται για μία αμφιλεγόμενη αγορά, για την οποία δεν υπάρχει κάποιου είδους ρύθμιση και εποπτεία της αγοράς και έτσι είναι εύκολο κάποιοι να παίζουν τα παιχνίδια τους και να κερδοσκοπούν. Τα κρυπτονομίσματα έγιναν της μόδας τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για σκοτεινά δίκτυα και «dark pοοls».

«Έχουμε δει ότι τα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να οριστούν ως νόμισμα, περιουσιακό στοιχείο ή εμπόρευμα, δεν έχουν υποκείμενες ταμειακές ροές, δεν έχουν εγγενή αξία. Είναι παρόμοια με τα Πόντσι, και μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα» ανέφερε κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης, επισημαίνοντας πως έχουν δημιουργηθεί ειδικά για να παρακάμψουν το ρυθμιζόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα και δεν υποστηρίζονται από καμία υποκείμενη ταμειακή ροή.

Παρόμοιες τοποθετήσεις έχουν γίνει από την αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν αλλά και την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίοι συνδέουν τη χρήση του bitcoin με δραστηριότητες όπως το ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλες παρανομίες.

Πάντως οι υποστηρικτές των cryptο επιμένουν στην απόλυτη ελευθερία/ανεξαρτησία της συγκεκριμένης αγοράς από τις ρυθμιστικές Αρχές, ενώ οικονομολόγοι και αναλυτές προειδοποιούν για το «τέλος παιχνιδιού».

Το Bloomberg σε σχετικό του δημοσίευμα αναφέρει πως το bitcoin θα χρειαστεί να πέσει ακόμη περισσότερο πριν καταφέρει να ανακάμψει. Το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα έχει υποχωρήσει σχεδόν 75% από τα υψηλά που είχε καταγράψει το 2021 και φαίνεται πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο ακόμα και για πτώση κάτω από τα 13.000 δολάρια.

Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα κρυπτονομίσματα και τους υποστηρικτές τους και τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με την πλατφόρμα, φέρνουν στο μυαλό τα όσα είχε πει o διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ το 2018, ο οποίος προέβλεψε ότι τα crypto «θα έχουν ένα πολύ κακό τέλος».

Μάλιστα o Mπάφετ σε άλλες του δηλώσεις φέτος το Μάιο αναφερόμενος στο bitcoin υποστήριξε ότι δεν παράγει τίποτα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έχει μια μαγεία και οι άνθρωποι τείνουν να συνδέουν τη μαγεία με πολλά πράγματα».

«Αν μου έλεγες ότι σου ανήκει όλο το bitcoin στον κόσμο και μου το προσέφερες για 25 δολάρια, δεν θα το έπαιρνα γιατί τι θα το έκανα;», είπε, το Μάιο στο CNBC. «Θα έπρεπε να σου το πουλήσω πίσω με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Δεν πρόκειται να κάνει τίποτα».

Σχετικές ειδήσεις

Ρέει αίμα στα κρυπτονομίσματα – Η FTX, ο Ρουμπίνι και οι πυραμίδες

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Απειλεί να τινάξει στον αέρα τα κρυπτονομίσματα

Bitcoin: Κινήσεις πέριξ των 17.000 δολαρίων - Φόβοι για την FTX