ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Στο… πυρ το εξώτερον τα κρυπτονομίσματα – Ερχονται νέα «κανόνια»;

Στο… πυρ το εξώτερον τα κρυπτονομίσματα – Ερχονται νέα «κανόνια»;

Συνεχίζεται η «σφαγή» στην αγορά κρυπτονομισμάτων και φαίνεται πως η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX είναι μόνο η αρχή.

Ο δείκτης της CoinDesk, ο οποίος παρακολουθεί τα σημαντικότερα crypto, έχει υποχωρήσει περίπου 18% μέχρι στιγμής τον Νοέμβριο.

Και τα δυσάρεστα νέα για τα crypto συνεχίζονται. Η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι η BlockFi σχεδιάζει να απολύσει μερικούς από τους εργαζομένους της ενώ προετοιμάζεται για μια πιθανή αίτηση πτώχευσης.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης η BlockFi ανακοίνωσε ότι έχει σημαντική έκθεση στην FTX και άλλες εμπλεκόμενες εταιρείες και ότι προσωρινά αναστέλλει πολλές από τις δραστηριότητές του.

Αναφορικά με την FTX, όπως προκύπτει από έγγραφα που κατατέθηκαν για την επίσημη πτώχευσή της, το μεγάλο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρή κρίση ρευστότητας για την αποζημίωση των πελατών του, οι οποίοι, όπως εκτιμά η εταιρεία, μπορεί να υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως αν και τα περιουσιακά στοιχεία της FTX θα ρευστοποιηθούν, οι πελάτες έχουν μικρή πιθανότητα να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχασαν. Μάλιστα ο blogger και συγγραφέας Ντέιβιντ Ζεράρντ ανέφερε πως τα λεφτά εξαφανίστηκαν. Απλά δεν είναι πλέον εκεί. Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν ψίχουλα για κάθε δολάριο».

Και καθώς τα crypto βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατακεραυνώνουν τη συγκεκριμένη αγορά. Ο Charlie Munger , αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway χαρακτήρισε το χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ως απάτη.

«Πρόκειται εν μέρει για απάτη και εν μέρει για παράκρουση. Πρόκειται για κακό συνδυασμό. Δεν μου αρέσουν ούτε οι απάτες, ούτε η παράκρουση. Και η παράκρουση μπορεί να καταλήξει πολύ πιο ακραία από την απάτη» σημείωσε ο Munger.

Ο 98χρονος δισεκατομμυριούχος συγκαταλέγεται μεταξύ των σφοδρών επικριτών του Bitcoin, το οποίο έχει αποκαλέσει «ηλίθιο και μοχθηρό» πρότζεκτ, προτείνοντας μάλιστα την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων.

Αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ το 2018, είχε προβλέψει ότι τα crypto «θα έχουν ένα πολύ κακό τέλος». Μάλιστα o Mπάφετ σε άλλες του δηλώσεις φέτος το Μάιο αναφερόμενος στο bitcoin υποστήριξε ότι δεν παράγει τίποτα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έχει μια μαγεία και οι άνθρωποι τείνουν να συνδέουν τη μαγεία με πολλά πράγματα».

«Αν μου έλεγες ότι σου ανήκει όλο το bitcoin στον κόσμο και μου το προσέφερες για 25 δολάρια, δεν θα το έπαιρνα γιατί τι θα το έκανα;», είπε, το Μάιο στο CNBC. «Θα έπρεπε να σου το πουλήσω πίσω με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Δεν πρόκειται να κάνει τίποτα».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube