ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Τριγμοί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα - Τα «λουκέτα» σε τράπεζες και η… βουτιά στις αγορές

Τριγμοί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα - Τα «λουκέτα» σε τράπεζες και η… βουτιά στις αγορές
Associated Press

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank προκαλεί αναταραχή στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Και μπορεί οι εν λόγω τράπεζες να έχουν έδρα τις ΗΠΑ ωστόσο είναι έκδηλη η ανησυχία ότι είναι πιθανό να υπάρξει ένα ντόμινο εξελίξεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού. Μάλιστα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι η HSBC Holdings απέκτησε τον βρετανικό βραχίονα της SVB, οποίας η δραστηριότητα επικεντρωνόταν στις startup.

Σημειώνεται πως μετά το «λουκέτο» στη Silicon Valley Bank, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν και την Signature Bank. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα αποταμιευμένα πόσα στους λογαριασμούς της αντιστοιχούν, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, σε 88,59 δισ. δολάρια.

Καθησυχαστικό εμφανίστηκε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, που εγγυήθηκε την εξασφάλιση των χρημάτων στο ακέραιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

Ειδικότερα με κοινή τους ανακοίνωση η Fed, το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC), διαβεβαίωσαν όπως οι καταθέσεις όλων των πελατών της Silicon Valley Bank και της Signature Bank είναι ασφαλή,

Παράλληλα γνωστοποίησαν τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος δανεισμού της Fed με κεφάλαια από το υπουργείο Οικονομικών. Η Fed, εξάλλου, δήλωσε πως είναι «προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε πιέσεις ρευστότητας μπορεί να προκύψουν» και πως δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα τραπεζικής χρηματοδότησης που θα προσφέρει δάνεια σε καταθετικά ιδρύματα που δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία «αποτιμώμενα στην ονομαστική τους αξία», όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ενδεικτικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι οι δηλώσεις αναλυτών. Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund Bill Ackman έγραψε στο Twitter ότι αν δεν είχαν παρέμβει οι αρχές θα είχαμε ένα bank run της δεκαετίας του 1930, το οποίο θα προκαλούσε τεράστια οικονομική ζημιά και δυσκολίες σε εκατομμύρια ανθρώπους.
«Περισσότερες τράπεζες πιθανότατα θα χρεοκοπήσουν παρά την παρέμβαση της κυβέρνησης, ωστόσο τώρα έχουμε ένα σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα τις διαχειριστούν οι αρχές», επεσήμανε Bill Ackman.

Υπό το βάρος των παραπάνω εξελίξεων τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν. Η Φρανκφούρτη χάνει 2,9%, το Λονδίνο 2,1%, το Παρίσι 2,5%, η Μαδρίτη 3,3% και το Μιλάνο 4,1%. Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, μρε τον ομώνυμο δείκτη να υποχωρεί στο πιο χαμηλό από τα τέλη Ιανουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις

Προειδοποίηση Μπάιντεν: «Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις πτωχεύσεις δύο τραπεζών

Κατέρρευσε και δεύτερη τράπεζα - Οι εποπτικοί φορείς των ΗΠΑ κλείνουν τη Signature Bank

Kυβέρνηση Μπάιντεν: Θα προβεί σε ανακοίνωση για τη στήριξη των καταθέσεων στην τράπεζα SVB