ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Το ξεκάθαρο μήνυμα της Λαγκάρντ, τα ακριβό χρήμα και οι ανησυχίες για ύφεση

Το ξεκάθαρο μήνυμα της Λαγκάρντ, τα ακριβό χρήμα και οι ανησυχίες για ύφεση

Καμπάνι της προέδρου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. 

Καμπανάκι για τον πληθωρισμό χτύπησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποιώντας πως θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γι’ αυτό το λόγο η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Η Γαλλίδα επικεφαλής της ευρωτράπεζας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο και για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο. «Δεν έχουμε τελειώσει το ταξίδι, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον προορισμό μας, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως υπάρχει ακόμα έδαφος που πρέπει να καλυφθεί και είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ, αν δεν υπάρξει κάποια ουσιώδης αλλαγή, να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Αναφερόμενη στη χθεσινή απόφαση της Fed, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της της μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις, η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν εξετάζουμε μια παύση».

Σύμφωνα με την ίδια οι αποφάσεις που θα λάβει στο μέλλον το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε τέτοια επίπεδα που δύναται να οδηγήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον πληθωρισμό στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Και δεν ξέχασε να επαναλάβει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο. Αναφορικά με τις συνέπειες που έχει στην οικονομία της Ευρωζώνης η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε πως η αύξηση των επιτοκίων, πλήττει την ανάπτυξη. «Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμη τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να παραμείνει αδύναμη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», επεσήμανε, εκτιμώντας πάντως πως «αναμένεται να ενισχυθεί αργότερα καθώς ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί».