ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Βόμβα από Νουριέλ Ρουμπίνι: Προ των πυλών σκληρή ύφεση στις ΗΠΑ

Βόμβα από Νουριέλ Ρουμπίνι: Προ των πυλών σκληρή ύφεση στις ΗΠΑ
AP Photo

Σε μια ζοφερή πρόβλεψη για την αμερικανική οικονομία προχώρησε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπίνι, γνωστός ως «Dr. Doom».

Σε συνέντευξή του στο yahoo finance ο Ρουμπινί εκτίμησε πως η οικονομία των ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με σκληρή ύφεση, λόγω των αυξήσεων στα επιτόκια που θα επιστρέψουν από Ιούλιο, του υψηλού πληθωρισμού και της πιστωτικής συρρίκνωσης.

Όπως ανέφερε ο γνωστός οικονομολόγος το σενάριο της απότομης προσγείωσης, που σημαίνει ότι τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα η ανάπτυξη θα είναι αρνητική είναι πιο πιθανό σε σχέση με εκείνο της ήπιας προσγείωσης. «Η Fed θα πρέπει αυξήσει ακόμα περισσότερο τα επιτόκια επειδή ο πληθωρισμός παραμένει ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εκανε μια παύση, τον Ιούνιο, αλλά ίσως χρειαστεί να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο», επεσήμανε ο Ρουμπινί.

Σημειώνεται πως η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, ωστόσο προβλέπει δύο ακόμη αυξήσεις μέχρι το τέλος του έτους, κατά 25 μονάδες βάσης κάθε φορά, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται πάνω από τον στόχο. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC), διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της σε ένα εύρος από 5% έως 5,25%, και αυτή ήταν η πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο που η Fed αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά.

Σύμφωνα με τον «Dr. Doom» η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα πλήξει σοβαρά την πιστωτική ανάπτυξη, στα όρια του κραχ, καθώς οι αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα έχει συμπιέσει τον δανεισμό μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών, ενώ το «φρένο» που πάτησε η οικονομία της Κίνας αποτελεί κακό οιωνό για την αμερικανική οικονομία.

«Σίγουρα θα υπάρξει ύφεση. Το αν αυτή η ύφεση θα είναι σύντομη και ρηχή ή πιο σοβαρή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες», υπογράμμισε ο Ρουμπινί.