ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

«Βόμβα» 1 τρισ. δολ. απειλεί τη Wall Street – Άγριο σορτάρισμα στις αμερικανικές μετοχές

«Βόμβα» 1 τρισ. δολ. απειλεί τη Wall Street – Άγριο σορτάρισμα στις αμερικανικές μετοχές

Οι «ανοικτές» θέσεις έφτασαν το 1 τρισ. δολάρια αυτό το μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Το «έξυπνο χρήμα» σορτάρει άγρια τις αμερικανικές μετοχές. Οι «ανοικτές» θέσεις έφτασαν το 1 τρισ. δολάρια αυτό το μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022. Και προκαλεί έκπληξη η επιμονή των short sellers να αυξάνουν τα πονταρίσματά τους κατά των αμερικανικών μετοχών, παρά το γεγονός πως καταγράφουν «χασούρα» 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τις συγκεκριμένες θέσεις.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg τα κεφάλαια που έχουν ξοδέψει οι traders για να στοιχηματίσουν κατά των αμερικανικών μετοχών (short interest), ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια, καθώς ο παγκόσμιος δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 διεύρυνε τα κέρδη του, σύμφωνα με τα στοιχεία της S3 Partners LLC, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, πριν υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η αύξηση των short θέσεων καταδεικνύει πως κάποιοι traders θωρούν ότι το ράλι του S&P 500 κατά 14% περίπου το 2023 φτάνει στο τέλος του, οπότε είναι θέμα χρόνου να γυρίσει η αγορά υπέρ τους. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πτοούνται από τις βαριές απώλειες που καταγράφουν, οι οποίες στα χαρτιά διαμορφώνοντα στα 101 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με την S3.

Η τακτική των σορτάκηδων απέναντι στις αμερικανικές μετοχές, δύναται να αποτελέσει στήριγμα για την αγορά , επεσήμανε ο Arthur Hogan, αναλυτής της B. Riley Wealth. Εάν οι short sellers εξακολουθούν να ποντάρουν στην λανθασμένη πλευρά της αγοράς, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αγορές μετοχών για να κλείσουν τις θέσεις τους, κάτι που θα οδηγούσε σε ανοδική κίνηση τις μετοχές, σημειώνει ο Hogan. Σημειώνεται πως οι αμερικανικές μετοχές καταγράφουν κέρδη το 2023 με αιχμή τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων και το πρόσφατο τεχνολογικό ράλι που τροφοδοτήθηκε από τη φρενίτιδα γύρω από τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Το θετικό momentum οδήγησε τον S&P 500 σε bull market, κόντρα στις ανησυχίες για πιθανή ύφεση στον απόηχο της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε πάντως ότι θα χρειαστούν υψηλότερα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Οι συνάδελφοί μου και εγώ κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός και παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας του 2%», σημείωσε ο κ. Πάουελ και προσέθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, με βάση το σύνολο των εισερχόμενων δεδομένων και τις επιπτώσεις τους στις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού, καθώς και την ισορροπία των κινδύνων», δήλωσε ο Πάουελ και προσέθεσε: «Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη FOMC αναμένουν ότι θα είναι σκόπιμο να αυξήσουμε τα επιτόκια κάπως περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Πάουελ.

«Η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να απαιτήσει μια περίοδο ανάπτυξης κάτω από την τάση και κάποια άμβλυνση των συνθηκών στην αγορά εργασίας».