ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Μηνύουν εταιρεία κρυπτονομισμάτων οι ΗΠΑ – Υπό κράτηση ο ιδρυτής

Μηνύουν εταιρεία κρυπτονομισμάτων οι ΗΠΑ – Υπό κράτηση ο ιδρυτής
AP Photo

Μήνυση κατά της χρεοκοπημένης εταιρείας δανεισμού κρυπτονομισμάτων Celsius και τον ιδρυτή της Άλεξ Μασίνσκι υπέβαλε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), κατηγορώντας τη για άντληση δισεκατομμυρίων δολαρίων από μη καταχωρημένες και παράνομες πωλήσεις κρυπτονομισμάτων.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη, ανέφεραν ότι ο Μασίνσκι είναι υπό κράτηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η SEC κατέθεσε την Πέμπτη μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν υποστηρίζοντας ότι η Celsius, το κρυπτονόμισμα της οποίας αποκαλούνταν CEL και ο Μασίνσκι «παραπλάνησαν τους επενδυτές, υποσχόμενοι επένδυση με υψηλές αποδόσεις και χειραγωγούσαν παρανόμως την τιμή του ίδιου του κρυπτονομίσματος της Celsius».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης που συντάχτηκε στις αρχές του έτους, ωφελημένοι από τη χειραγώγηση ήτα εκείνοι που μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν προς όφελός τους, συμπεριλαμβανομένου βέβαια του Μασίνσκι. Σύμφωνα με την έκθεση, ο Μασίνσκι κατάφερε να αποκομίσει κέρδη από αυτή την παράνομη δραστηριότητα 68,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) κατέληξε σε διακονονισμό με τη Celsius, ο βάσει του οποίου στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων υπεβλήθη πρόστιμο 4,7 δισ. δολάρια και απαγόρευση εκτέλεσης συναλλαγών με τα στοιχεία ενεργητικού των πελατών της.