ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Το «χαστούκι» της Fitch στις ΗΠΑ «πληγώνει» τις αγορές - Τι λένε οι αναλυτές

Το «χαστούκι» της Fitch στις ΗΠΑ «πληγώνει» τις αγορές - Τι λένε οι αναλυτές

Fitch: Οι ΗΠΑ απώλεσαν το ακριβό τους AAA για πρώτη φορά από το 2011,

Υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch επιδρά αρνητικά στα χρηματιστήρια, με τους αναλυτές πάντως με εκτιμούν πως οι πιέσεις θα είναι περιορισμένες.

Για πρώτη φορά από το 2011 η αμερικανική οικονομία χάνει την άριστη αξιολόγηση μετά την υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα σε ΑΑ+ από την Fitch.

Η πρώτη φορά που οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών είχε στερηθεί το πολύτιμο ΑΑΑ ήταν το 2011 όταν η Standard and Poor’s την υποβάθμισε στο ΑΑ+.

Από τότε ο S&P διατήρησε σ’ αυτό το επίπεδο την αμερικανική οικονομία και δεν προχώρησε σε καμιά αναβάθμιση.

Μετά το «χαστούκι» από τη Fitch, o μοναδικός οίκος που διατηρεί την άριστη αξιόλογηση για την αμερικανική οικονομία είναι η Moody's.

Η Fitch αιτιολόγησε την απόφαση της να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της αμερικανικής οικονομίας επικαλούμενη ιδίως τις «επανειλημμένες» κρίσεις «για το όριο του χρέους», υπογραμμίζοντας πως οι «πολιτικές συγκρούσεις και οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής διάβρωσαν την εμπιστοσύνη στη διαχείριση των δημοσιονομικών» στην Ουάσιγκτον.

Σφοδρή αντίδραση από τον Λευκό Οίκο και την Γέλεν

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε την «έντονη διαφωνία» της με την απόφαση του οίκου αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings να υποβαθμίσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ κατά μια βαθμίδα. Πώς σχολίασε ο Λευκός Οίκος «Διαφωνώ έντονα με την απόφαση του Fitch Ratings. Η μεταβολή (…) είναι αυθαίρετη και βασισμένη σε παρωχημένα στοιχεία», τόνισε η κυρία Γέλεν, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της. «Διαφωνούμε σθεναρά με την απόφαση αυτή», τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, σε δελτίο Τύπου το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, προσθέτοντας πως «αψηφά την πραγματικότητα το να υποβαθμίζονται οι ΗΠΑ τη στιγμή που ο πρόεδρος [Τζο] Μπάιντεν έφερε την πιο ισχυρή ανάκαμψη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο».